Oamenii au recunoscut glasul cerului în Sf. Ștefan cel Mare – Mitropolitul Teofan

În omilia sa prilejuită de slujba hramului mănăstirii Putna, Mitropolitul Teofan a spus despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare că „oamenii l-au urmat pentru că au recunoscut în el glasul Cerului și împreună cu el au mers” pe calea care duce spre Împărăția lui Dumnezeu.

Mii de credincioși din întreaga țară și din Republica Moldova au participat la slujba hramului luni, 2 iulie, la Mănăstirea Putna, pentru a-l cinsti pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, ctitorul așezământului monahal.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei împreună cu un sobor de ierarhi din care au făcut parte: Mitropolitul Mitrofan de Lugansk si Alchevsk – Ucraina, Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, Episcopul Macarie al Europei de Nord și Episcopul vicar Damaschin Dorneanul.

Mitropolitul Teofan a evidențiat că dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și-a exercitat slujirea de domn „ținând cont în mod special de trei lucruri: credința în Dumnezeu, iubirea față de neamul său și atașamentul față de valorile familiei”.

Totodată, ierarhul l-a evocat pe sfântul voievod ca fiind un om al rugăciunii, al postului, al pocăinței și al spovedaniei.

În clipe de bucurie sau în momente de cumpănă alerga la chilia Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, se arunca în genunchi la picioarele lui, își mărturisea păcatele, primea dezlegare și prin aceasta ajutor de la Dumnezeu, a relatat Înaltpreasfinția Sa.

Mitropolitul Teofan l-a numit pe sfântul voievod „pildă și model a celui care are o responsabilitate mai mare sau mai mică în slujba Bisericii, a țării sau a lumii”

Luni, 2 iulie, s-au împlinit 514 ani de trecerea sfântului voievod la cele veşnice şi 561 de ani de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei.

La eveniment a fost prezente mai multe oficialități ale României și ale Republicii Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului cultelor, Victor Opaschi, a mărturisit că este onorat să fie alături „la această adunare dedicată memoriei Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, icoană și simbol al identității românești”.

Victor Opaschi a subliniat este greu să vorbești despre Ștefan cel Mare și Sfânt despre care s-a vorbit și s-a scris atât de mult.

Pornind chiar de aici de la Putna, nu putem să nu observăm că identitatea acestor locuri este atât de strânsă de numele lui Ștefan, încât ziua pomenirii lui este și ziua sărbătorii locului.

Secretarul de stat al Ministerului cultelor a remarcat că Mănăstirea Putna este „un loc al spiritualității și al credinței, care prin activitățile ei reafirmă permanent importanța fundamentală a păstrării legăturii între educație credință și cultură”.

La finalul Sfintei Liturghii Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a adresat câteva cuvinte credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Ierarhul a remarcat numărul mare de oameni veniți la slujbă și a spus că se adeveresc cuvintele lui Mihai Eminescu care își dorea ca ziua cinstirii Sfântului Ștefan cel Mare să devină sărbătoare națională.

Mi se dă încredințarea că treptat se împlinește dorința marelui poet Mihai Eminescu, care a spus să facem din ziua de cinstire a Sfântului voievod Ștefan cel Mare, 2 iulie, sărbătoare națională. Prezența dumneavoastră într-adevăr reprezintă o sărbătoare națională, a mărturisit Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul a îndemnat credincioșii ca atunci când trec pragul Mănăstirii Putna, să se simtă „români și creștini”, deoarece „este izvorul, este taina, este hrana duhovnicească” prin care se păstrează identitatea”.

Totodată, Arhiepiscopul Pimen a adus aminte că poetul Mihai Eminescu numea mănăstirea unde a fost oficiată Sfânta Liturghie, Ierusalimul neamului românesc.

Slujba a fost transmisă live la Postul de televiziune Trinitas al Patriarhiei Române.

Foto credit: doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente