O zi care unește românii de pretutindeni

Ultima zi a lunii august a fost un prilej de sărbătoare pentru toți românii, fiind ziua în care, în mod oficial, am sărbătorit limba română. Manifestări dedicate limbii noastre au avut loc în numeroase orașe atât în țară, cât și în afara granițelor și au reprezentat un mijloc de exprimare a identității naționale și a comuniunii indiferent de spațiile geografice în care trăim. La cinematograful Patria din București, Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova a organizat pe parcursul a trei zile (30 august – 1 septembrie) o serie de evenimente ce au cuprins proiecții de filme, o paradă de costume populare românești, au fost recitate poezii și a avut loc un concurs de eseuri și poezii.

„Avem bucuria să remarcăm că Parlamentul României a adoptat legea în baza căreia Ziua Limbii Române, 31 august, urmează să fie centrată pe comunitățile românești de peste tot în lume. Se pare că suntem unicul popor care are o sărbătoare de acest tip și mă gândesc că acest lucru este un privilegiu”, a spus ambasadorul Iuliana Gorea Costin – Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova din Guvernul României.

După cum aflăm din Ziarul Lumina, în deschiderea evenimentului de sâmbătă seara a fost citit și mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către delegatul Preafericirii Sale – George Grigoriță, consilier patriarhal – Cancelaria Sfântului Sinod, care a și înmânat Diploma de onoare „Sfinții Împărați Constantin și Elena” oferită de Patriarhul României următoarelor persoane din Republica Moldova: Vlad Pohilă (ziarist), Ninela Caranfil (actriță), Mihai Munteanu (solist de operă), Tudor Ungureanu (bard popular), Vladimir Beșleagă (scriitor), Spiridon Vangheli (scriitor), Mihai Cimpoi (critic literar), Eugen Doha (compozitor), Soltana Popescu (solistă de muzică folclorică), Nicolae Avram (președintele Asociației Vatra Neamului), Eugen Ursu (președintele Fundației Syllabus) și Vasile Șoimaru (profesor).

Comentarii Facebook


Știri recente