O veche biserică bucureșteană va fi resfințită duminică, la împlinirea a 200 de ani

Biserica „Sfântul Dumitru”-Poştă din centrul istoric al capitalei va fi resfințită duminică, la 200 de ani de la rezidirea ei din temelie prin grija Episcopului Constandie Filitti al Buzăului.

Prima menţionare documentară a Bisericii Sf. Dumitru este din 1655 când pe locul actualei construcții se afla o biserică din lemn. Lăcașul de cult a fost în trecut metoc al Episcopiei Buzăului.

În 1821, această biserică a adăpostit pentru o vreme moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, la intrarea lui Tudor Vladimirescu în Bucureşti şi ocuparea Mitropoliei de către arnăuţii domneşti.

În urma unui incendiu din 1847, lăcașul de cult scapă cu mici avarii, însă după Primul Război Mondial a fost ruinat și propus spre demolare.

În urma străduinţelor din partea Acad. Ioan C. Filitti (nepotul episcopului Constandie Filitti) biserica a fost consolidată și redată cultului în 1930.

După ample lucrări de restaurare desfășurate în ultimii ani, lăcașul de cult va fi resfințit duminică, 8 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie.

Programul evenimentului:

  • 08:00 – Utrenia
  • 09:30 – Sfânta Liturghie arhierească
  • 11:00 – Sfințirea bisericii
  • 12:00 – Acordarea unor distincții

Biserica „Sfântul Dumitru”-Poştă deține fragmente din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și ale Sfinților Haralambie, Pantelimon, Nicanor și Antipa.

Sub coordonarea Pr. Paroh Mihai Gojgar, Comunitatea Paraclisului Universitar „Sfântul Dumitru”-Poștă derulează mai multe acțiuni catehetice, culturale, dar și sociale despre care puteți afla atât în Revista „Dimitrios” cât și pe site-ul oficial sau pe pagina de Facebook a parohiei.

Citește și: Ie şi Liturghie la biserica „Sf. Dumitru”-Poștă din centrul Capitalei

Foto credit: Facebook / Biserica „Sfântul Dumitru”-Poştă

Comentarii Facebook


Știri recente