O tabără de neuitat la Valea Screzii

Membrii Ansamblului folcloric Mugurel de Vlașca, conduși de pr. prof. Balaban Mihail Constantin și de doamna preoteasă prof. Ecaterina Balaban, au petrecut șase zile de neuitat în tabăra organizată la Valea Screzii, județul Prahova, informează Ziarul Lumina. Copiii și tinerii participanți la tabăra ce s-a desfășurat în localitatea ce face parte din centrul social al Asociației Pro Vita pentru copii născuți și nenăscuți au experiența unei adevărate lecții de viață. Au trăit câteva zile printre cei 80 de copii și tineri orfani ieșiți de sub protecția statului, dar au intrat în contact cu întreaga atmosferă a celor două sate ale Asociației Pro Vita – Valea Plopului și Valea Screzii – în care trăiesc în total circa 400 de persoane.

Încă din prima zi a taberei, duminică de dimineață, programul a inclus participarea la Sfânta Liturghie, iar după aceasta au avut parte de bucuria de a vedea și cununia a doi tineri care trăiesc aici, sub oblăduirea părintelui Nicolae Tănase. Aproape 300 de persoane au fost alături de miri la masă, iar tinerii din Ansamblul Mugurel de Vlașca le-au oferit tuturor un program de dansuri populare, fiind foarte apreciați de cei prezenți.

Luni, în drum spre bisericuța de pe munte, s-a făcut un scurt popas la atelierul de tâmplărie al taberei unde meșterii produc diferite articole din lemn sau repară diverse piese de mobilier din casele centrului. După aceea, urcușul către bisericuță a solicitat forța fizică a celor mici și a celor mari ce s-au încumetat la aceasta, dar efortul le-a fost răsplătit prin frumusețea priveliștilor montane.

Din jurnalul acestei tabere, publicat pe site-ul Episcopiei Giurgiului, aflăm ce s-a petrecut în următoarele zile: „Marți, împreună cu părintele Rafael, unul din fiii părintelui Nicolae Tănase, și cu un grup de copii din Tulcea, au plecat cu microbuzele la Salina Slănic Prahova unde, pe lângă cura de tratament cu aer de mină, s-au distrat în locurile amenajate special pentru bucuria copiilor. Și iarăși a venit seara când, după rugăciune, sala de mese s-a umplut de copii, tineri și studenți care au luat o cină copioasă, au urcat apoi la etaj, unde s-a dansat cu mare veselie. Așa este acolo: toți muncesc și se bucură împreună ca într-o adevărată familie creștină. Cât de multă bucurie a fost acolo? O nuntă, un majorat, aniversarea a trei fete din centrul social și un picnic: cine și-ar fi dorit mai mult?

Miercuri, a fost de asemenea o zi plină: dimineața copiii din ansamblu au luat aproape fiecare câte un copil mic din centrul social și au plecat cu ei sus pe un alt munte, ceva mai mic, iar acolo, într-o poiană frumoasă, i-au învățat câte ceva din „secretele” dansului popular. (…) Joi, a fost o zi parcă mai plină ca toate celelalte. Părintele Tănase a anunțat că se va merge la un picnic la Nucșoara, sus în vârf de munte, unde este un copac singuratic. Acolo, părintele a dus structura de lemn a unei biserici și dorea ca toți cei din tabără, și nu numai, să se bucure de moment, de priveliștea incredibilă și de lăsatul secului pentru Postul Sfintei Mării. Așa a fost: au plecat cu toții să lase sec în vârf de munte și după ce au trecut pe la tabăra ascoriștilor, cu cântec și voie bună au urcat acolo sus, pe un petic de loc unde pământul parcă se unește cu cerul. Acolo este un pinten de munte înconjurat de văi încercuite de munți: o adevărată Meteoră. S-a făcut rugăciunea după rânduială apoi studenții de la ASCOR și Mugurel de Vlașca au prezentat un program artistic, bunătățile erau din belșug și toată lumea se distra. Ce plăcut a fost când după apusul soarelui, la lumina lunii, cântecele din vârf de munte se revărsau peste văi! Târziu, cu lanterne, fiecare a coborât cum a putut către „casa” lui. Mugureii au fost luați cu un microbuz de părintele Nicolae și duși în tabără direct la sala de mese.

Vineri, 1 august, începutul postului și sfârșitul bucuriilor din minunata tabără. Orice despărțire este grea și acest lucru l-au simțit și cei din Mugurel de Vlașca. Implacabil, mașina nu a întârziat și s-au văzut nevoiți ca după ultimele îmbrățișări și ultimele fotografii să-și spună un la revedere încărcat de promisiuni”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…