O săptămână de rugăciune și cultură în Episcopia Caransebeșului

Credincioșii din Banatul de Munte s-au bucurat săptămâna trecută de o serie de manifestări religioase, culturale și artistice, prilejuite de hramul noii Catedrale Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Evenimentele au început sâmbătă, 7 mai 2016, cu întâmpinarea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae  ce se păstrează la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, ele fiind aduse spre închinare în Episcopia Caransebeșului cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, sute de oameni au fost prezenți la Catedrala Episcopală din Caransebeș, care și-a prăznuit hramul. Credincioșii au primit binecuvântare la Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de nouă ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Înaltpreasfinția Sa a rostit la finalul predicii o rugăciune, împreună cu toți cei prezenți, pentru mântuirea sufletelor și mângâierea părinților celor doi soldați secerați de gloanțe, zilele trecute, în Afganistan”, subliniază diac. Pavel Canea, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, arhim. Constantin Timiș, vicar eparhial a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel adresat cu această ocazie. Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, credincioșii au avut posibilitatea să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, iar la finalul sfintei slujbe, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului,  a conferit Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru clerici părintelui Emil Nedelea Cărămizaru. În continuare, în piața din fața catedralei, a fost prezentat spectacolul de promovare a folclorului tradiţional bănăţean.

Luni, 9 mai, a avut loc deschiderea festivă a Simpozionului internațional „Slujire și educație” din cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”. Simpozionul a cuprins comunicările în plen, deschise de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, care a prezentat referatul „Hristos Învățătorul, modelul jertfei, iertării și iubirii”. De asemenea mai mulți ierarhi invitați au susținut lucrări cu privire la Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română, dar și tema locală 130 de ani de la prima apariție a periodicului bisericesc „Foaia Diecezană”. În continuare simpozionul a cuprins două secţiuni de Teologie și Istorie bisericească, la ambele au fost susţinute comunicări în plen de profesori de teologie, profesori de religie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la facultăţile de teologie din ţară. Aceste dezbateri au continuat și a doua zi.

Miercuri s-a desfășurat la Caransebeș Festivitatea de premiere a Concursului „Biserica și Școala din sufletul meu”, faza eparhială. În Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului Eparhial au fost prezenți 30 de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani, care au fost răsplătiți de Chiriarhul locului, pentru rezultatele excepționale dobândite la cele trei secțiuni: literară, artistică și multimedia.

„Joi, 13 coruri au urcat pe soleea Catedralei Episcopale din Caransebeș, pentru a încânta auditoriul cu pricesne și cântări bisericești pascale din repertoriul național și internațional. Venirea în această zi la Caransebeș a mai multe formații corale din eparhie, dar și invitați din alte eparhii, a fost prilejuită de Festivalul Coral de Muzică Religioasă << Miron Cristea >>, ajuns la cea de-a 7-a ediție. Foarte mulți copii și tineri au urcat pe scena Casei de Cultură << George Suru >>din Caransebeș și vineri, la Festivalul Corurilor de copii și tineret<< Timotei Popovici >>. Manifestarea ajunsă la cea de-a 34-a ediție a adunat coruri din Episcopia Caransebeșului, precum și din Orăștie, Făget, Timișoara și Arad” mai adaugă diac. Pavel Canea, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

***

Vorbirea dialectală din Banat a fost pusă și ea în valoare la cea de-a șaptea ediție a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, ce s-a desfășurat sâmbătă. Manifestarea culturală a cuprins cântece și poezii religioase şi laice în grai bănăţean, rostite de către membrii Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, precum şi de către elevi şi preşcolari îmbrăcaţi în straie populare din judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Ultima manifestare din şirul de acţiuni desfăşurate în săptămâna intitulată „Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului”, a fost prezentarea Piesei de teatru „Mironosiţele”, în interpretarea elevilor de la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, duminică, 15 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente