O PRIETENIE ÎNTRE Părintele Dumitru Stăniloae și Părintele Donald Allchin

În nota asupra ediției Dr. Dorin-Demostene Iancu precizează:

Scrisorile trimise de Părintele Dumitru Stăniloae lui A. M. Allchin provin din arhiva personală a celui din urmă și mi-au fost puse la dispoziție de Profeso­rul Brandon Gallaher de la Universitatea din Oxford. Am decis publicarea lor din dorința de a introduce în circuitul științific aceste documente foarte importante pentru conturarea portretului Părintelui Stăniloae și a relațiilor sale cu lumea anglicană.

Prietenia sinceră dintre Părintele Stăniloae și A. M. Allchin este evidențiată și de cuvântul pe care Doam­na Lidia Stăniloae a avut amabilitatea să îl scrie pentru această ediție. îi mulțumim și pe această cale.

Peter Francis de la Gladstone’s Library, în calitatea sa de deținător al drepturilor de publicare după moar­tea lui A.M. Allchin, a fost foarte generos în a-mi acorda acceptul său. îl asigur de toată gratitudinea mea.

Părintele Stephen Platt, secretarul general al Asoci­ației Sfântului Alban și Sfântului Serghie din Oxford, mi-a vorbit pentru prima dată de această corespon­dență și de importanța publicării ei.

Mă simt îndatorat față de episcopul Geoffrey Rowell și Den. Dr. Christine Hali pentru susținerea acordată în perioada cercetărilor pe care le-am întreprins în arhivele din Marea Britanie. Rugăciunile lor și dorința sinceră de identificare a unor documente care să relie­feze apropierea dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Anglicană m-au impresionat profund.

(12 decembrie 2013 – la prăznuirea Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei)

Comentarii Facebook


Știri recente