O picătură de sânge pentru viața aproapelui

Campania de donare de sânge organizată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul paraclisului, se încheie astăzi, 6 iulie. Din luna aprilie și până acum au donat sânge 476 de persoane. Azi sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București (CTS) aproape 100 de oameni care și-au anunțat intenția de a dona sânge.

În urma acestei campanii, Patriarhia Română a urcat pe primul loc în topul instituțiilor donatoare de sânge pentru perioada 5 aprilie – 5 iulie, după cum ne-a precizat asistent medical principal Andrei Ignat, organizatorul evenimentelor de donare sanguină la nivelul municipiului București.

Campania s-a desfășurat pe parcursul a trei luni, în patru etape. Primele două etape (5-6 iunie, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, și 13 aprilie, la caravana medicală amplasată la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului) au reunit peste 300 de persoane, din care 200 au donat sânge. Cea de-a treia etapă a fost dedicată victimelor accidentului din Muntenegru și a adunat 291 de persoane, din care au donat sânge 198. Pe lângă credincioșii veniți de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, între donatori s-au aflat 70 de studenți la Academia de Poliție „Al. I. Cuza” din București, precum și angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Poliției de Frontieră Română, prezenți la centrul de transfuzie la apelul părintelui Ciprian Grădinaru.

Ultima etapă a campaniei a debutat joi, 4 iulie, și se încheie astăzi. În prima zi au fost prezente 60 de persoane, din care 40 au donat sânge, iar în a doua zi au fost 38 de donatori din 45 de persoane care s-au prezentat pentru recoltarea sângelui.

Organizatorii se așteaptă ca astăzi numărul donatorilor la nivelul întregii campanii să crească la peste 500, ceea ce ar echivala cu aproximativ 225 litri de sânge. „În trimestrul al doilea al anului 2013, s-au recoltat mai mult cu 2.000 de prize (pungi), față de trimestrul al doilea din 2012. Această creștere semnificativă este efectul campaniei inițiate de Biserică. Ne dorim ca, după această campanie, donatorul să vină să doneze sânge din trei în trei luni. Este vorba de asigurarea rezervelor de sânge și de fidelizarea donatorilor”, ne-a declarat dr. Augustina Olteanu, biolog principal și șeful laboratorului predonare din cadrul CTS București.

„Cei mobilizați de Biserică au venit cu o anumită stare de spirit”

Campania demarată de voluntarii de la paraclisul patriarhal din Dealul Arsenalului a fost receptată cu interes și bucurie de către credincioșii din București, fapt remarcat și de medicii centrului de transfuzie. „Această campanie organizată de Biserică este un lucru inedit și cu un impact bun. Oamenii au venit cu bucurie în suflet deoarece ei simt ajutorul lui Dumnezeu pentru faptele lor bune. Am observat că cei mobilizați de Biserică au venit cu o anumită stare de spirit. Ei nu o fac pentru vreun beneficiu material, iar dacă se întâmplă să nu poată dona sânge, suferă enorm de mult. Cred că după un astfel de gest oamenii se simt împliniți”, a spus dr. Camelia Ruxandu, medic în cadrul Departamentului de consultație donatori din cadrul CTS București.

În fiecare din cele patru etape s-au implicat constant aproximativ 50 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. „Voluntarii au contribuit prin distribuirea de materiale de promovare a campaniei (afișe lipite la biserici și în căminele studențești, ghidul donatorului în care sunt prezentate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care donează sânge, precum și beneficiile sociale și medicale pe care le aduce acest act medical). Cei care au venit aici, la Centrul de Transfuzie Sanguină, au preluat donatorii de la intrare, i-au ajutat să se înscrie la ghișeu și să completeze chestionarele predonare, i-au însoțit la camerele de analiză și de recoltare a sângelui, le-au asigurat alimentația și hidratarea înainte și după donare”, ne-a declarat Sanda Pop, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Următoarea campanie de donare de sânge organizată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se va desfășura în luna septembrie la Centrul de Transfuzie Sanguină a Municipiului București, din str. Dr. Constantin Caracaș, nr. 2-8, sector 1.

„Această campanie vine în întâmpinarea nevoii acute de sânge de care suferă sistemul sanitar românesc. Întrucât sângele este elementul vital din corpul omenesc și este atât de multă nevoie de el, ne-am gândit că o astfel de campanie ar reprezenta o adevărată binecuvântare pentru cei suferinzi. De aici se pot deduce două beneficii. În primul rând există unul biologic, deoarece prin donarea de sânge se face și o medicină preventivă pentru că înainte de a se recolta sângele se fac anumite analize în urma cărora mulți au descoperit că au anumite boli și au fost astfel preveniți. Totodată, prin donarea de sânge măduva este provocată să regenereze sângele. În al doilea rând, se poate vorbi de un beneficiu duhovnicesc, donarea de sânge fiind un act creștinesc de milă. Sunt foarte mulți oameni suferinzi pe paturile de spital care se confruntă cu lipsa donatorilor de sânge. De aceea, pe lângă rugăciunile Bisericii ne-am gândit să aducem sprijin acestor oameni bolnavi prin organizarea acestei campanii”, ne-a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Din inimile donatorilor

Vasile Georgescu, 37 de ani: „Am venit la centrul de donare de sânge la îndemnul părintelui Ciprian Grădinaru. Este o mare bucurie pentru mine că pot face o faptă creștinească, ajutându-i pe semenii mei care au nevoie de sânge. Aceasta este a doua oară când vin aici și donez sânge și cu această ocazie îi îndemn pe cât mai mulți creștini să participe la astfel de acte deoarece mulțumirea sufletească este foarte mare”. Cristian Neculai, 41 de ani: „Este prima oară când vin aici să donez sânge. Auzind de această campanie organizată de Biserică, am mai adus cu mine și câțiva colegi și colege de serviciu care s-au arătat binevoitori. Nu am știut sau nu am conștientizat până să ajung aici cât de important este acest lucru pentru oamenii bolnavi. Nu se știe niciodată când vom avea și noi nevoie în viață de ajutorul semenilor noștri, de sângele altcuiva care este un bun ce nu poate fi înlocuit cu nimic”.

Doina Vârban, 38 de ani: „Până acum nu am mai fost la o astfel de campanie de donare de sânge. Am venit aici pentru mama mea care este bolnavă și are nevoie de transfuzie de sânge. Ne-am bucurat foarte mult că am primit ajutorul de la oameni necunoscuți, de la oamenii mobilizați de părintele Ciprian și, cu acest prilej, doresc să le mulțumesc!”. (Reportaj realizat de Gheorghe Cristian Popa și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 6 iulie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente