O perspectivă teologică asupra adopției

Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București și Asociația Studenți pentru Viață a organizat ieri seară conferința Biologie și persoană – o perspectivă teologică asupra adopției. Au fost invitați Pr. Prof. Gheorghe Holbea și Pr. Nicolae Tănase, informează TRINITAS TV.

„Noi spunem foarte clar: pentru noi important este omul, importantă este viața, important este creșterea omului din puiul de om. Importantă este cultivarea vocației ori această vocație nu se poate cultiva decât în atmosfera familiei care poate fi o familie obișnuită, dar în cazul copiilor abandonați sau care nu au părinți această adopție se referă la creșterea într-o atmosferă familială pentru că instituțiile nu pot să suplinească atmosfera de familie. Și este ceea ce noi promovăm și cred eu că studenții teologi trebuie să înțeleagă această vocație pe care o avem noi studenți teologii și anume, această creștere a omului și această vocație specială pe care omul o are într-o societate. Pentru că noi nu vorbim de o societate în care care omul doar produce și consumă, ci vorbim despre o societate care înseamnă kinonia așa cum este la origine în limba greacă și așa cum ne-au învățat Biserica și Sfinții Părinți, adică o comuniune de persoane în duhul dragostei, iar acest duh al dragostei e clar: se cultivă în familie”, a explicat Pr. Prof. Dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

„Adopția distruge un păcat ce se numește egoismul. Și atunci egoismul va fi lovit puternic pentru că de fapt împarți pâine nu cu doi copii, ci cu trei, nu cu opt, ci cu nouă. Aspectele de resurse materiale sunt aspecte false. După cum observați cei bogați nu nasc mulți copii, tot cei săraci nasc mulți copii. Adică, cei care au credință și pot trece dincolo de comoditate. Și atunci încă un copil este încă o lovitură dată comodității Și încă o demonstrație practică a credinței noastre. Că toți ne batem cu mâna în piept că avem dreapta credință, că suntem creștinați de două mii de ani, că Sfântul Andrei ne-a creștinat și nu numai, și Sfântul Filip și Sfântul Pavel, și totuși la aspectul practic uneori facem rabat„, a evidențiat Pr. Nicolae Tănase de la Asociația Pro Vita, Valea Plopului.

Întâlnirea face parte din Săptămâna pentru Viață (19-26 martie).

„Încercăm să facem acest lucru pentru a aduce un plus de cunoaștere în domeniul adopției pentru că așa cum probabil știți și în Molitfelnic este o rugăciune pentru adopție și din momentul în care acea rugăciune este făcută copilul îi spune părintelui adoptiv tată și tatăl adoptiv îi spune copilului fiu. Ne interesează să vedem din perspectivă duhovnicească ce se întâmplă în sufletul omului în aceste momente. Știm despre botez, știm despre taina cununiei, dar nu știm ce se întâmplă sufletește în momentul adopției”, a spus Alexandra Nadane, președinte Asociația Studenți pentru viață.

Participanții au primit din partea organizatorilor ultimul număr al Revistei Pentru viață.

Comentarii Facebook


Știri recente