O nouă viziune asupra rolului Religiei în conflicte

În cadrul Adunării Internaționale de Pace de la Kingston, Jamaica, desfășurate în luna mai a acestui an, a apărut volumul în limba engleză „Religion and Political Conflict: From Dialectics to Cross Domain Charting”, semnat de teologul român Marian Gh. Simion, informează „Ziarul Lumina”. Cartea propune o nouă abordare interdisciplinară a temei din perspectiva teologiei ortodoxe și a științelor politice.

Prima parte a cărții conține actele simpozionului dedicat raportului dintre religie și conflict, organizat de Misiunea Permanentă a României la Națiunile Unite și include conferința susținută cu acest prilej de Marian Simion. De asemenea, ea cuprinde o introducere a profesorului David Little de la Universitatea Harvard, precum și cuvântul introductiv al ambasadorului de atunci al României la ONU, Mihnea Moțoc.

Partea a doua reprezintă un amplu curs de 180 de pagini în care profunzimea teologică și teoria politică a teologului Marian Gh. Simion se întrepătrund. Această parte este dedicată problemei violenței colective, autorul propunând o nouă abordare interdisciplinară a temei din perspectiva celor două domenii în care este specializat: Teologia ortodoxă și Științele politice. ‘Partea a doua este un curs teoretic al violenței armate și, în cadrul ei, am prezentat cum acest fenomen este studiat de științele politice și de științele religioase. După aceasta am încercat să analizez cum un grup devine violent, iar apoi am realizat o punte de legătură între științele religioase și cele politice, în așa fel încât un politician să înțeleagă care este rolul religiei și, la fel, un lider spiritual să înțeleagă cum gândesc politicienii și cum iau o decizie. Desigur, pentru înțelegerea acestui lucru am dat exemplu Biserica Ortodoxă, care a inclus și Bisericile Vechi Orientale (necalcedonienii), Biserica Coptă din Egipt sau Biserica Tewahedo Ortodoxă Etiopiană’, ne-a declarat autorul cărții, Marian Gh. Simion.

Prefață semnată de Patriarhul Ecumenic

Cartea este publicată sub auspiciile prestigioasei Universități din Montreal și ale Academiei Româno-Americane și este prefațată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Volumul conține patru recomandări ale unor personalități importante ale acestui domeniu de cercetare, precum dr. Scott Appleby, de la Universitatea Notre Dame, dr. Yoon Young-kwan, de la Seoul National University, fost ministru al afacerilor externe al Republicii Coreea, și dr. Marc Gopin, de la Universitatea ‘George Mason’, specializat în conflictele din Orientul Mijlociu. Acesta a precizat că ‘Marian Simion a creat o analiză magistrală a raportului dintre religie și conflict’, iar dr. Scott Appleby a considerat cartea ‘o lucrare unde sunt integrate într-un limbaj comun științele politice și religioase’.

Lansarea oficială a cărții va avea loc în toamna acestui an, la Institutul Teologic din Boston. Director adjunct la această instituție, Marian Gh. Simion este membru al Academiei Americano-Române de Artă și Științe și predă studii de morală ortodoxă în cadrul Departamentului teologic al colegiului din Boston. Este doctor în teologie ortodoxă și științe politice, iar cercetările sale vizează securitatea internațională, teologia politică, fenomenologia religioasă, doctrinele și mentalitățile grupurilor violente, mai ales ale colectivităților din Răsărit și Orientul Mijlociu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…