O nouă vizită arhierească pentru creştinii din Ialoveni

Vineri 9 ianuarie, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol şi întâiul Mucenic Arhidiacon Ştefan (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (preot paroh Mihail Tătaru).

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, potrivit Biroului de presă al Mitropoliei Basarabiei, Preasfinţitul Antonie a vorbit despre martirii primelor veacuri, menţionând că şirul de sute de mii de mucenici a început cu Sfântul Arhidiacon Ştefan, unul dintre cei şapte diaconi aleşi de apostoli ca să servească la mese.

PS Antonie şi credincioşii prezenţi la Sfânta Slujbă au fost colindaţi de copii, care au fost răsplătiţi cu daruri după datina strămoşilor.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat şi un Te-Deum de sănătatea ctitorilor şi binefăcătorilor comunităţii din Ialoveni.

Părintele Mihail Tatatu a prezentat PS Antonie şantierul noii biserici, vorbindu-i şi de mersul construcţiei şi de greutăţile pe care le întâmpină în ridicare noului locaş.

Părintele Mihail Tatatu a mulţumit PS Antonie pentru binecuvântare arhierească, menţionând că „binecuvântarea ierarhului este un ajutor duhovnicesc pentru comunitate în general şi pentru fiecare creştin în parte”, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să vină la Ialoveni şi cu alte ocazii.

***

Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări şi jertfelnică implicare a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Ţurcanu, dar şi a hărniciei creştinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.

În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău, cea de a doua – în Soroca, cea dea treia – în Căuşeni şi cea dea patra este cea din oraşul Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Comentarii Facebook


Știri recente