O nouă Programă catehetică pentru parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor

Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor a publicat la sfârşitul lunii martie Programa catehetică pentru anul 2016, informează site-ul doxologia.ro. Lucrarea, aprobată în Permanenţa Consiliului eparhial, a fost tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi se adresează în special preoţilor, fiind un îndrumar util în desfăşurarea activităţilor catehetice din parohii.

Elaborarea programei catehetice a avut în vedere realitatea pastorală din Arhiepiscopia Iaşilor şi necesitatea catehizării susţinute în parohii. Conturate în cadrul Consfăturii catehetice din noiembrie 2014 de la Mănăstirea Durău, atât structura, cât şi tematica programei, au fost finalizate la şedinţa de lucru a Biroului de catehizare din februarie a.c., desfăşurată la Mănăstirea Vlădiceni – Iaşi.

Tematica propusă se adresează tuturor credincioşilor, urmând ca fiecare preot în parte să adapteze conţinutul catehezelor în funcţie de particularităţile de vârstă ale grupului de cateheză. Programa este structurată pe următoarele componente: 1. Argument; 2. Notă de prezentare; 3. Valori şi atitudini; 4. Competenţe generale şi competenţe specifice; 5. Tematică şi bibliografie general; 6. Sugestii metodologice; 7. Clasificarea şi descrierea strategiilor interactive folosite în activităţile de învăţare; 8. Planul catehezei cu explicarea momentelor; 9. Model de proiect de activitate catehetică.

Programa permite astfel preoţilor şi cateheţilor să-şi selecteze şi să-şi adapteze conţinuturile propuse în funcţie de experienţa credincioşilor, dar şi de alţi factori, cum ar fi caracteristicile grupului de credincioşi, resursele didactice-catehetice disponibile etc.

„Fără a neglija partea informativă, catehetul trebuie să pună accentul în lucrarea sa pe aspectele formative”

În ceea ce priveşte calendarul activităţilor, preoţii vor susţine catehezele pe tot parcursul anului 2016, parcurgând primele 5 teme până la 31 iulie, iar următoarele 5 teme până la 16 decembrie. Cele mai bune cateheze vor fi promovate ca modele de bună practică în cercurile pastorale, în şedinţele de protopopiat şi în materialele sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. De asemenea, Biroul de catehizare va organiza în fiecare protopopiat, pentru al doilea an consecutiv, mai multe training-uri catehetice la care pot participa atât preoţii care desfăşoară în mod constant astfel de activităţi, cât şi cei care sunt la început de drum în acest demers.

„Izvorâtă din aceleași necesități pastorale ca și programele catehetice din anii precedenți, Programa catehetică pentru parohii din anul 2016 pornește de la tematica Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești și formulează 10 teme care pot fi dezvoltate fiecare într-una sau mai multe cateheze. Noutatea Programei constă în aceea că pe lângă direcțiile sugerate de abordare a conținutului, se insistă asupra scopului catehezei și se schițează un scurt rezumat al acesteia. Fără a neglija partea informativă, catehetul trebuie să pună accentul în lucrarea sa pe aspectele formative”, a declarat coordonatorul proiectului, pr. dr. Bogdan Racu.

***
Programa catehetică este un proiect al Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor, derulat începând cu anul 2014, la elaborarea ei contribuind responsabilii cu cateheza din cadrul fiecărui protopopiat sub coordonarea inspectorului eparhial pentru învăţământ şi cateheză, pr. dr. Bogdan Racu. Programa va fi aplicată de către preoţi atât individual, în fiecare parohie, cât şi cu caracter demonstrativ, la nivelul cercurilor pastorale din protopopiate.

Comentarii Facebook


Știri recente