O nouă mănăstire românească în Spania

La sfârșitul lunii iulie 2013 a fost înființată o nouă mănăstire ortodoxă românească în Spania, pusă sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Așezământul monahal românesc înființat în cadrul fostului seminar catolic din localitatea Vilaller din Munții Pirinei va deveni un important reper duhovnicesc pentru românii din întreaga Spanie care caută reculegerea și rugăciunea specifice unui spațiu monahal ortodox, informează Ziarul Lumina.

Căutările pentru un spațiu potrivit unei mănăstiri ortodoxe românești au început încă din anul 2007. După multe cercetări și încercări, Dumnezeu a rânduit ca acest așezământ monahal dorit de românii din Spania să fie înființat în localitatea Vilaller din Munții Pirinei. Aici a funcționat până în urmă cu șase ani un seminar de vară al Episcopiei Catolice de Lleida. Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a primit seminarul cu drept de folosință pe o durată de 25 de ani, cu posibilitatea prelungirii, iar actul de concesiune a fost semnat pe 23 martie 2013 între Monseniorul Joan Piris Frigola, Episcopul catolic de Lleida, și Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a precizat părintele Daniel Șimon, potrivit episcopiaspanieiportugaliei.es. Din acest moment au început lucrările pentru restaurarea seminarului. S-au pregătit apartamente pentru maicile și părintele duhovnic, care vor forma noua obște a mănăstirii, s-au înlocuit geamurile, a fost refăcută și reutilată o bucătărie cu instalații moderne, s-au cumpărat și montat două pompe de apă și s-au refăcut instalațiile de apă și cea electrică. Lucrările de restaurare și construcție nu s-au terminat, ci ele continuă, dar datorită efortului credincioșilor români și unor binefăcători a fost posibil ca, la 4 luni de la preluarea seminarului catolic, mănăstirea ortodoxă românească din Vilaller să fie inaugurată.

Duminică, 28 iulie, curtea fostului seminar a fost plină de credincioși români din mai multe localități din Spania și Portugalia, care au venit la deschiderea noului așezământ monahal. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în capela fostului seminar catolic de Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, înconjurat de un sobor de slujitori, preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Timotei a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Daniel, care a devenit și duhovnic al mănăstirii. Părintele Daniel a venit în Spania de la Mănăstirea Turnu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Timotei a arătat importanța întemeierii mănăstirii ortodoxe de la Vilaller, care va deveni un loc de pelerinaj, rugăciune și reculegere pentru românii din Spania și Portugalia. „Ne dorim ca mănăstirea de la Vilaller să devină loc de pelerinaj pentru cei mai mulți credincioși, o oază de liniște și pace pentru toți ce-i care-L caută pe Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Timotei. „Preasfinția Sa a motivat alegerea hramului mănăstirii, «Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva», 14 octombrie, zi de mare cinstire și pelerinaj pentru credincioșii din țară și nu numai. Cu acest prilej a dăruit maicii Ecaterina, stareța mănăstirii de la Vilaller, perna pe care s-a odihnit capul Sfintei Cuvioase Parascheva, adăpostită în racla din Catedrala mitropolitană din Iași, spre închinare și cinstire, iar părintelui Daniel, duhovnicul mănăstirii, i-a dăruit o icoană cu chipul Sfintei Cuvioase”, a mai arătat părintele Daniel Șimon. Mănăstirea ortodoxă românească de la Vilaller va deveni un important centru ortodox din Spania care va dinamiza activitatea pastorală a eparhiei. Mănăstirea va găzdui întâlniri cu familiile, conferințe, simpozioane, adunări preoțești, întruniri ale tinerilor ortodocși, întâlniri ale credincioșilor din diferite parohii. Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Vilaller este a doua mănăstire ortodoxă din Spania, după așezământul monahal care funcționează la Reședința episcopală a Episcopiei Spaniei și Portugaliei din Villalbilla, Madrid.

Comentarii Facebook


Știri recente