O nouă mănăstire în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

La Cetatea Ciceului din localitatea bistrițeană Ciceu Corabia, a fost săvârşită prima Liturghie pe locul numit „Subcetate”, unde se va ridica Mănăstirea „Petru Rareș Vodă”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, informează „Ziarul Lumina”.

Sute de oameni, majoritatea îmbrăcați în costume populare, au luat parte duminică, 16 august, la Cetatea Ciceului din localitatea bi­s­trițeană Ciceu Corabia, la prima Liturghie săvârșită pe locul numit „Subcetate”, unde se va ridica mănăstirea „Petru Rareș Vodă”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. La Sfânta Liturghie au fost prezente și autorități locale, județene și centrale.

„În acest loc ales de Dumnezeu se va ridica Mănăstirea «Petru Rareș Vodă». Aici și-a lăsat inima voievodul, aici a rămas Petru Rareș cu sufletul. Este o datorie pentru noi, românii, să fim măcar o dată pe an aici, să ne rugăm și să ne bucurăm. Trebuie să fim responsabili pentru înaintașii și urmașii noștri. Nu vă uitați istoria! Să ne aducem aminte de momentele majore din viața poporului român pentru că suntem urmașii unor demni conducători”, a spus arhimandritul Dumitru Cobzaru, adresându-se credincioşilor prezenţi la slujbă.

Piatra de temelie a bisericii așezământului monahal, care va purta hramul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Ardeleni”, va fi pusă în toamna acestui an, la data când sunt pomeniți acești sfinți în calendar, a mai precizat arhimandritul Dumitru Cobzaru.

Hotărârea înființării mănăstirii de călugări „Petru Rareş Vodă” a fost luată de Per­manența eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, la începutul acestui an. Starețul acestui aşezământ monahal este părintele Teofan Timiș, venit de la mănăstirea clujeană Nicula.

Tot duminică, după Sfânta Liturghie, în Poiana Cetății Ciceului, a avut loc o serbare câmpenească unde au putut fi ascultați mai mulți interpreți de muzică populară și folk.

Comentarii Facebook


Știri recente