O nouă întâlnire duhovnicească în Postul Mare în Arhiepiscopia Râmnicului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala de ședințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, a avut loc în această seară, din 26 martie, de la orele 17:00, o nouă conferință în cadrul programului Întâlnirilor duhovnicești „Spovedania, Euharistia și martirajul în viața Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos„, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Evenimentul a fost organizat de către Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului în parteneriat cu Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea și se înscrie în seria manifestărilor dedicate „Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și a Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română„.

Întrunirea a debutat cu festivitatea de deschidere a manifestărilor culturale consacrate „Anului Brâncoveanu” la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Conferința cu tema „Sfinții Martiri Brâncoveni – sacrificiul copiilor și jertfa părinților pentru viața în Dumnezeu” a fost susținută de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

După prelegere întâlnirea a continuat cu lansarea volumului „Între bucuria vieții și darul nemuririi – Sfinții Martiri Brâncoveni„, apărut în luna martie 2014 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim la Editura „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului, sub semnătura Preasfințitului Episcop Emilian Lovișteanul. Prezentarea lucrării a fost făcută într-un mod exemplar, într-o manieră academică de excepție de către Alina Nicola, bibliotecar al Bibliotecii Județene.

În continuare grupul de psalți al Catedralei Arhiepiscopale a interpretat Balada Sfinților Martiri Brâncoveni.

La final Secția Patrimoniu a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea a prezentat un film documentar dedicat Martirilor Brâncoveni.

La întrunire au fost prezenți numeroși credincioși vâlceni, tineri și vârstnici, preoți, profesori, stareți și starețe de la mănăstirile din eparhie, monahi și monahii, seminariști, elevi și studenți. Din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului au participat Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Pr. Emilian Groșenoiu, Vicar administrativ, Pr. Constantin Cârstea, Consilier Cultural, Pr. Gheorghe Mateescu, Consilier juridic, Pr. Constantin Olariu, Inspector cu Catehizarea parohială, Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, precum și părinții protoierei de la cele trei protopopiate ale Eparhiei Râmnicului.

Următoarea conferință duhovnicească cu tema „Acrivie și pogorământ în aplicarea Sfintelor canoane la Taina Spovedaniei” va avea loc vineri, 4 aprilie 2014, de la ora 18,00, în Sala „Iosif Episcopul” a Așezământului Pastoral – Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” și va conferenția Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Comentarii Facebook


Știri recente