O nouă generație de teologi la Caransebeș. PS Lucian: Cu ajutorul lui Dumnezeu ați încheiat o etapă din viața dumneavoastră

Studenţii şi elevii seminarişti de la instituţiile de învăţământ teologic din Episcopia Caransebeşului au participat luni, 22 mai 2017, la festivităţile prilejuite de absolvirea studiilor.

Manifestările au debutat cu oficierea Sfântei Liturghii în Catedrala Episcopală Învierea Domnului. Slujba a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial. Din sobor au făcut parte profesori, masteranzi și studenți ai instituției de învățământ teologic caransebeșean.

Slujba a avut loc în prezența Preasfințitului Părinte Lucian. Răspunsurile liturgice au fost oferite de elevii și studenții teologi, dirijați de părintele profesor Gheorghe Tistu, informează Diac. Pavel Canea de la Biroul de Presă al Eparhiei.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți elevii și studenții teologi, conducerea celor două instituții de învățământ teologic, conducerea Universității Eftimie Murgu din Reșița, dar şi numeroși credincioși.

La final, în incinta Casei de Cultură George Suru din localitate a avut loc cursul festiv pentru promoţia 2017.

În deschidere, părintele Daniel Alic, coordonatorul Secției de teologie din Caransebeș, a susținut prelegerea festivă cu tema: Biserica Ortodoxă Română din Banat în timpul regimului comunist totalitar. Chipuri de ierarhi și preoți.

Au urmat luări de cuvânt din partea reprezentanților anilor terminali, precum și din partea părinților îndrumătorilor, diriginților și conducerii Universității Eftimie Murgu din Reșița, reprezentată prin Cristian Paul Chioncel, prorectorul instituției de învățământ.

Episcopul Caransebeșului a transmis, în final, elevilor și studenților un cuvânt de binecuvântare și de încurajare pentru responsabilitatea pe care o vor avea în mărturisirea cuvântului lui Dumnezeu.Totodată, ierarhul a îndemnat tinerii teologi să aprofundeze studiile dobândite.

Ați ajuns să încheiați cu ajutorul lui Dumnezeu o etapă din viața dumneavoastră, mai bine zis un drum al cunoașterii, un drum pe care conștienți l-ați ales și ați mers îndrumați fiind de părinții profesori. Fiecare ați ajuns să cunoașteți teologia într-un anumit stadiu, pentru că niciodată nu putem epuiza studiul teologic. De aceea, trebuie să vă desăvârșiți studiile teologice aprofundând teologia la cursurile masterale, doctorale și prin studiul individual, a evidențiat Preasfinția Sa.

Potrivit tradiției, studenţii absolvenți au predat cheia colegilor lor mai mici şi au primit diplome, oferind la rândul lor flori cadrelor didactice.

Totodată, și elevii clasei a XI-a au primit din partea colegilor care vor absolvi anul acesta cheia Seminarului Teologic Episcop Ioan Popasu.

Înmânării cheii reprezintă un gest simbolic prin care se face referire la continuitatea învăţământului teologic bănățean, continuitate neîntreruptă vreme de 150 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente