O nouă emisiune de mărci poștale omagiază femei celebre din România

Romfilatelia a pus în circulație vineri emisiunea de mărci poștale „Femei celebre din România”, dedicată unor personalități feminine de excepție.

Cele trei personalități alese sunt Alice Voinescu, Smaranda Brăescu și Sarmiza Bilcescu.

Alice Voinescu (1885-1961) a fost prima femeie doctor în filosofie din România. Scriitoare, traducătoare și critic de teatru, a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din București, iar în 1913 a obținut doctoratul în filosofie la Universitatea Sorbona din Paris.

A primit propuneri de angajare în universități din Franța și SUA, dar le-a refuzat, întorcându-se în România, unde s-a concentrat asupra esteticii și istoriei teatrului, devenind, în 1922, profesor titular la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București.

În 1948, a fost pensionată forțat, iar în 1951 a fost arestată și a petrecut un an și șapte luni în închisoare. Ulterior, a avut domiciliu obligatoriu în comuna Costești din județul Iași, până în 1954.

După ce s-a întors în București, a supraviețuit datorită unei mici pensii și câștigului obținut din munca de traducător. A rămas în istoria culturii românești prin cărțile de filosofie, estetică și teatru pe care le-a publicat, dar și prin remarcabilul ei Jurnal, care cuprinde pagini-document despre oameni și evenimente din perioada interbelică și cea comunistă. 

Smaranda Brăescu (1897-1948) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România și deținătoare de recorduri mondiale în domeniu. A devenit pasionată de aviație de la o vârstă tânără și a urmat cursuri în Germania, obținând brevetul internațional de parașutist.

La 2 octombrie 1931, a stabilit primul ei record, pe care a ținut să îl realizeze în România: a doborât recordul feminin mondial și recordul european masculin la parașutism, sărind de la înălțimea de 6.000 m.

La 19 mai 1932, la Sacramento, SUA, a stabilit un nou record mondial la saltul cu parașuta: 7.233 m. Ulterior, a obținut și brevet de pilot, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a activat în România ca instructor de parașutiști și ca pilot voluntar în aviația sanitară.

Condamnată în contumacie la închisoare de către regimul comunist, pentru semnarea unui protest împotriva falsificării alegerilor din 1946, a fost nevoită să se ascundă, sub nume de împrumut, până când s-a stins din viață, în anul 1948.

Sarmiza Bilcescu (1867-1935) a fost prima femeie din lume care a urmat Facultatea de Drept și prima femeie din lume doctor în drept, la Universitatea Sorbona din Paris.

Colegii au acceptat-o cu ușurință; în schimb, nu și toți profesorii: unii i-au interzis să asiste la cursurile lor. Teza ei de doctorat din 1890 a avut tema „Despre condițiunea legală a mamei în dreptul român și francez“, în care pleda pentru egalitatea dintre femeie și bărbat în căsnicie și în ceea ce privește drepturile asupra copilului.

În România, a fost acceptată cererea ei de înscriere în Baroul de Ilfov, devenind, în 1891, prima femeie avocat din România. Ea și-a pus priceperea în slujba femeilor și familiilor, dedicându-se activității filantropice, îmbunătățirii condiției și a drepturilor femeilor, educației și promovării culturii românești. 

Emisiunea este disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.

Foto credit: Romfilatelia

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…