O nouă ediție a Campaniei Sănătate pentru Sate în județul Prahova. Zeci de persoane din Posești au beneficiat de servicii medicale gratuite

Zeci de persoane au beneficiat de servicii medicale gratuite din partea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului în cadrul celei de-a 49-a ediții a Campaniei Sănătate pentru sate care s-a desfășurat sâmbătă în localitatea Posești, județul Prahova.

Din echipa voluntarilor au făcut parte zece medici cu diferite specializări: diabet și nutriție, medicină internă și consult EKG, psihiatrie pediatrică și de adulți și recuperare medicală. Pe lângă aceștia au fost prezenți opt asistenți medicali și zece voluntari – personal auxiliar.

Oamenii, cu precădere vârstnici, au medic de familie în sat, dar nu şi suficiente resurse pentru a se deplasa la oraş în vederea unui consult medical de specialitate.

Medicul internist Oana Moșu a specificat faptul că predomină afecțiunile cardiovasculare în rândul celor consultați. Aceasta a mai spus că a venit inițial ca voluntar la rugămintea Părintelui Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Naționale, dar a în timp devenit mai mult decât o obișnuință: Venim cu drag pentru aceşti pacienţi care, sincer, apreciază efortul şi mi se pare că în meseria noastră de medic este important să ajutăm necondiţionat.

Georgiana Tocaci, medic specialist în psihiatrie pediatrică a spus că în doi ani de voluntariat, Campania Sănătate pentru sate a devenit una dragă sufletului ei: Îmi place să consult copii, îmi place să vorbesc cu ei şi să-i ajut, pe cât posibil.

Parohul din satul Posești a apreciat inițiativa voluntarilor și a subliniat importanța acțiunilor acestora:

Campania Sănătate pentru sate este o activitate foarte importantă. Deşi avem medic de familie în sat, parohia noastră este formată din oameni bătrâni, oameni cu posibilităţi materiale reduse şi care se deplasează foarte greu. Chiar dacă aceşti oameni au acces la medicul de familie din zonă, ei sunt privaţi de un medic specialist, de un consult de specialitate.

Îi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare pe care a acordat-o acestui proiect şi că îşi aminteşte şi de parohiile sărace şi izolate din cuprinsul Patriarhiei noastre. De asemenea, le mulţumim voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru efortul făcut de a veni în parohia noastră şi a împărtăşi din cunoştinţele şi darul dat lor de către Dumnezeu. Mulţumim tuturor şi Dumnezeu să le răsplătescă! a declarat părintele paroh Ştefan Drăgoi.

6700 de persoane au beneficiat, de-a lungul celor 49 de ediţii ale Campaniei Sănătate pentru sate, de servicii medicale gratuite oferite de medicii voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a declarat Dănuţ Prună, coordonatorul grupului de voluntari de la Paraclisul CMN.

Beneficiarii provin din categorii defavorizate precum vârstnici, persoane fără asigurare medicală, cu dizabilități, nedeplasabile sau pacienți cu boli cronice.

Obiectivele asumate de medicii voluntari implicați în Campanie au fost de a depista la populaţia din localităţile izolate bolile cu risc endemo-epidemic, a bolilor cronice, care se constituie ca prime cauze de deces în țara noastră.

Medicii au consultat pacienţii şi au stabilit diagnosticele, implementând tratamentul curativ adecvat. De asemenea, voluntarii au derulat programe educative pentru conștientizarea şi combaterea practicilor care dăunează sănătății. Unii pacienți au fost consiliați pentru examen de specialitate deoarece s-a constatat riscul de evoluție gravă a bolilor care necesită tratament de urgență și internare.

La fiecare ediţie, voluntarii colaborează cu medicii comunei unde se deplasează, cu preoţii din localitate și cu autorităţile locale. De asemenea, voluntarii se află în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică ale judeţelor unde sunt organizate evenimentele.

Campania Sănătate pentru sate este susţinută de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sub coordonarea Părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

Comentarii Facebook


Știri recente