O nouă biserică sfințită la Onești

Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a târnosit duminică, 31 august, Sfântul Altar al Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” – Mal din Onești. Evenimentul s-a desfășurat în prezența reprezentanților autorităților locale și a numeroși credincioși, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Biserica Parohiei Mal, Protopopiatul Onești, județul Bacău, a fost sfințită duminică, 31 august 2014, de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Istoria acestui spațiu sacru, deși recentă, arată dragostea oneștenilor față de valorile Ortodoxiei. Astfel, în anul 1998, credincioșii din cartierul Mal – Onești au dorit înființarea Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” și zidirea unui locaș de cult. Coordonarea lucrărilor a fost încredințată preotului Mihail Tofalvi, care a donat terenul. Cu sprijinul enoriașilor, s-a ridicat pentru început o bisericuță din lemn, în care s-au oficiat sfintele slujbe. Din luna decembrie a anului 2001, pentru sprijinirea activităților pastoral-misionare și administrative, a fost numit preot slujitor Vasile Dragotă, iar în martie 2008 s-a pus piatra de temelie spre zidirea noului locaș de cult.

„Biserica mare s-a construit din cărămidă, în plan trilobat, cu turle pe naos și pe pridvor. La exterior a fost tencuită în praf de piatră, iar la interior, pereții au fost pregătiți pentru a se realiza programul iconografic potrivit erminiei bisericești. Au fost, de asemenea, confecționate stranele și catapeteasma din lemn de stejar, iar Sfânta Masă s-a placat cu marmură”, a explicat pr. Vasile Dragotă. După cum a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la ridicarea edificiului spiritual au contribuit credincioșii oneșteni, la care s-a adăugat sprijinul Consiliului Local Onești, precum și donațiile unor familii dornice să-și înscrie numele în rândul ctitorilor de locașuri sfinte.

Comentarii Facebook


Știri recente