O nouă Biserică pentru românii ortodocși din Viena

Sarbatoarea mare a Invierii Domnului a adus cu adevarat bucurie si binecuvantare in sufletele credinciosilor romani din Viena pentru ca in Lunea Pastilor, la ceas de Vecernie, a avut loc actul festiv de inmanare a cheilor Bisericii Sf. Antonie de catre Cardinalul Christoph Schönborn al Vienei catre Inalt Presfintitul Parinte Mitropolit Serafim, chiriarhul locului, după cum ne-a precizat Pr. Emanuel Nuțu.

Un act festiv, emotionant, istoric si necesar, un act care raspunde unei realitati deodata triste si imbucuratoare: numarul mare de romani ortodocsi care au plecat din tara gasindu-si un rost in aceaste locuri, dar care doresc sa fie aproape de Biserica lui Hristos, acolo unde pot sa se hraneasca spiritual si sa simta ceva de acasa. Aceasta biserica mare si impunatoare va deveni prin cumparare proprietatea Parohiei Ortodoxe Romane din Viena si va fi cel de-al treilea loc sfant de inchinare in capitala Austriei, alaturi de Capela istorica din centrul Vienei (Löwelstrasse 8) si de Biserica Sf. Apostol Andrei din Simmeringer Hauptstrasse 161, din sectorul 10.

La eveniment au participat numerosi credinciosi romano-catolici si romani ortodocsi, preotul paroh al Parohiei catolice, Martin Rupprecht insotit de ceilalti preoti slujitori si parohul Parohiei Ortodoxe Romane din Viena, Pr. Dr. Nicolae Dura, insotit de preotii slujitori romani. De fata a fost si Ambasadorul Romaniei la Viena, Doamna Silvia Davidoiu.

In cuvantul sau, Eminenta Sa, Cardinalul Christoph Schönborn a vorbit despre faptul ca Viena este un loc al intalnirii intre diferite traditii crestine, ea devenind o oglinda in mic a crestinismului universal si ca Biserica Ortodoxa trebuie sustinuta pentru a da o marturie crestina comuna, apoi a inmanat cheile Bisericii Sf. Antonie Inalt Preasfintitului Parinte Mitropolit Serafim. De asemenea, el a oferit pentru altarul bisericii un vechi potir liturgic. Parintele Mitropolit Serafim a subliniat forta unificatoare a Sarbatorii Invierii, a multumit parohiei catolice care a acceptat sa dea aceasta biserica romanilor si a accentuat faptul ca ctitorii si miluitorii Bisericii Sf. Antonie vor fi pururea pomeniti si la altarul ortodox. Ierarhul a randuit ca aceasta biserica va sta sub ocrotirea Sf. Antonie cel Mare si a Sf. Andrei Saguna. A daruit apoi Cardinalului o icoana cu Invierea Domnului, iar celor doi epitropi ai comunitatii catolice doua icoane cu Maica Domnului. La finalul acestei ceremonii religioase, ierarhul roman a impartit tuturor celor prezenti icoane cu Invierea Domnului si a stat de vorba cu credinciosii. Atmosfera emotionanta a fost intretinuta de cantarile pascale intonate cu multa sensibilitate de corul Bisericii Sf. Ap. Andrei dirijat de doamna prof. Agnesia.

De aceasta Biserica se va ocupa Pr. Dr. Ioan Moga, care deja din luna decembrie a anului trecut savarseste regulat aici Sf. Liturghie si celelalte slujbe religioase, iar anul acesta a fost sarbatorita in aceasta biserica si prima Inviere a Domnului in prezenta a peste 500 de romani.

Prezent pentru doar doua zile la Viena, Parintele Mitropolit Serafim a savarsit luni dimineata Sf. Liturghie la Biserica Sf. Apostol Andrei alaturi de un sobor de preoti si numerosi credinciosi, iar marti dimineata, in a trei zi de Paste, a savarsit Sf. Liturghie in Biserica Sf. Antonie. Dupa Sf. Liturghie a vizitat detinutii romani din penitenciarul ce se afla in Josefstadt-Viena (sectorul 9), oficiind o slujba religioasa, vorbindu-le si spovedind cateva persoane. Deținuților le-au fost împărțite prinoase de Paști. In dupa-amiaza aceleiasi zile, IPS Serafim a vizitat si s-a inchinat la Altarul Capelei in Löwelstrasse.

Comentarii Facebook


Știri recente