O nouă biserică pentru românii din Suedia

Parohia ortodoxă română din orașul Sölvesborg – Suedia este una dintre parohiile nou-înființate în Episcopia Europei de Nord. Prin donațiile credincioșilor, a fost cumpărat de curând un teren pe care se va construi o biserică din lemn în stil maramureșean, informează „Ziarul Lumina”.

Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, împreună cu un sobor de preoți, a săvârșit la 8 februarie 2009 prima Sfântă Liturghie în noua parohie, punând-o sub ocrotirea Sfinților Mucenici și Arhidiaconi Ștefan și Laurențiu și a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni. Tot atunci a fost instalat ca paroh părintele Alin Popa.

Românii din Sölvesborg s-au solidarizat și au depus eforturi pentru închirierea unui capele. ‘Prin milostivirea Bunului Dumnezeu și a Maicii Domnului și cu ajutorul credincioșilor din parohie, am reușit să închiriem o capelă luterană, oferită de către Biserica Suedeză. Prin strădania noastră, a tuturor, capela a fost împodobită cu icoane și cu alte lucruri de trebuință spre buna desfășurare a activităților duhovnicești. Așa ne-am început slujirea în această parohie, făcând primii pași ca Biserica vie a lui Dumnezeu să înceapă să-și facă simțită prezența în sufletele credincioșilor și astfel fiecare să își conștientizeze rolul. Am pus un accent deosebit pe desfășurarea cu regularitate a slujbelor bisericești și a catehezelor prin intermediul cărora românii de aici să rămână în adevărata credință ortodoxă’, a mărturisit părintele paroh Alin Popa.

Prin eforturile doamnei preotese Mihaela Popa, slujbele sunt îmbogățite de o frumoasă cântare liturgică. În scurt timp, a adunat în jurul ei credincioși, care împreună dau răspunsurile liturgice în cadrul serviciilor religioase.

De curând, parohia din orașul Sölvesborg a achiziționat un teren pentru noua biserică. ‘Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și prin donațiile făcute de credincioșii din parohie, am reușit să cumpărăm un teren de 2.500 mp, situat în orașul Sölvesborg, pe care se va construi o Biserică de lemn în stil tradițional maramureșean, precum și o sală cu toate cele necesare pentru desfășurarea activităților misionare, culturale și sociale. Biserica înseamnă mult mai mult decât un simplu lăcaș de cult. Prin această lucrare, îndemnăm credincioșii să trăiască în unire creștinească, în ascultare de Biserică, păstrând credința strămoșească, limba și tradițiile românești chiar dacă trăiesc în Suedia, departe de țara de origine. Sperăm ca biserica să devină un punct de reper și de sprijin moral și duhovnicesc pentru comunitatea românească. Românii vin la biserică pentru că aici totul este pur românesc, tradiții, slujbă, români care se adună aici. Aici românii se simt ca acasă, au legat prietenii, fiind și un prilej de a se întâlni și a schimba două vorbe în limba română, ceea ce este foarte important atunci când locuiești într-o țară străină. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să depășim toate greutățile și să ducem la bun sfârșit această lucrare. Dumnezeu să ne întărească, să ne dea sănătate, să ne ocrotească și să ne ajute la tot lucrul bun și la cel care l-am început’, a mai spus părintele paroh Alin Popa.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…