O nouă biserică pentru credincioşii din Viena. Lăcaşul de cult va fi ridicat după modelul Mănăstirii Voroneţ

Credincioşii români din Viena vor avea posibilitatea din 2019 să se roage într-un nou lăcaş de cult care va fi ridicat după modelul Mănăstirii Voroneţ. Lucrările vor începe în primăvara anului 2018 şi se vor încheia în iulie 2019, aflăm dintr-un reportaj semnat de George Grigoriu şi publicat pe romanialibera.ro.

Pr. Emanuel Nuţu, parohul comunităţii româneşti din capitala Austriei, a prezentat pe larg proiectul şi a subliniat că este o necesitate pentru românii care vin în număr tot mai mare la sfintele slujbe pentru rugăciune.

Demersurile au început în 2013 şi au avut încă de la început susţinerea reprezentanţilor autorităţilor vieneze, deoarece au observat că românii sunt iubitori de artă şi cultură, păstrători fideli ai moralei creştine, că purtăm cu demnitate numele, credinţa, limba şi tradițiile ca pe comori de nepierdut, cu care fiecare a plecat din satul sau oraşul natal. Proiectul a fost finalizat şi aprobat anul acesta.

 Mi-a fost atât de clar, încă o dată, că nu prefăcându-te că nu mai ştii limba în care mama ţi-a vorbit încă de când erai în pântecele ei, nu ruşinându-te şi ezitând să-ţi spui naționalitatea, nu vorbind în şoaptă cu copiii tăi pe stradă limba ta te ajută să-ţi câştigi respectul austriacului, ci cu respectul faţă de legile ţării, seriozitatea la locul muncii şi păstrarea bagajului tău spiritual şi tradiţional care aduce o notă de noutate și curiozitate în acest spaţiu, a adăugat Părintele paroh.

Terenul aferent a fost cumpărat de la austrieci la un preţ modic, iar comunităţii româneşti îi revine sarcina de a plăti pentru construcţie, pictură şi înzestrarea lăcaşului de cult, toate acestea ridicându-se la 1, 5 milioane euro.

Marea majoritate a românilor care trăiesc în Viena, a mărturisit părintele, contribuie lunar pentru acest proiect. Cu toate acestea, suma finală stabilită pentru construcţie depăşeşte posibilităţile financiare ale comunităţii.

Una dintre cele mai mari asemănări dintre Mănăstirea Voroneţ şi viitorul lăcaş de cult va consta în aceea că biserica va fi pictată şi în exterior, potrivit Arhitectei Mihaela Ionescu, care, împreună cu soţul ei, s-a implicat foarte mult în acest proiect. De asemenea, în machetă a fost preluată şi bolta moldovenească.


Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Biserica a fost înălțată în anul 1488, în doar 3 luni și 3 săptămâni, un record pentru acea vreme. Pictura exterioară a Voronețului datează din timpul epocii lui Petru Rareș și este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Este socotită Capela Sixtină a Orientului pentru marea frescă de pe fațada de vest, numită Judecata de apoi. De asemenea, albastrul de Voroneț este considerat de specialiști ca fiind unic în lume.

Comentarii Facebook


Știri recente