O nouă biserică în proprietatea românilor din Franța, la Toulouse

Parohia românească „Acoperământul Maicii Domnului” din Toulouse a finalizat miercuri, 29 septembrie, achiziția lăcașului de cult în care își desfășoară de patru ani activitatea.

Este prima biserică aflată în proprietatea românilor ortodocși din sud-vestul Franței.

În cei aproape 20 de ani de activitate, parohia a schimbat de mai multe ori locul de oficiere a slujbelor religioase.

„Din anul 2015, parohia s-a mutat pentru ultima oară în partea de nord a orașului Toulouse, în biserica numită «Chapelle des Sables» din Launaguet. Această biserică a fost construită în jurul anului 1950 de către familia domnului Arnaud Laurens în memoria fiului lor, care a murit de tânăr și care a dorit să devină preot. După moartea acestora, la data de 28 iunie 1980, biserica a fost vândută Diocezei Catolice de Toulouse, care cu 7-8 ani înainte de instalarea comunității ortodoxe române nu a mai folosit-o, fiind astfel într-o stare avansată de degradare”, a spus părintele paroh Ioan Filimon Todoran.

Cum au transformat românii biserica

În cei patru ani de activitate în biserica Chapelle des Sables, parohul împreună cu românii din Toulouse au iniţiat mai multe proiecte de reabilitare, renovare, securizare și amenajare a spaţiului: racordarea la utilități, construirea unui gard împrejurul proprietății, montarea și automatizarea porților de acces, schimbarea acoperișului, a geamurilor, refacerea fațadei exterioare, tencuirea interiorului bisericii, montarea și izolarea unui nou plafon, înlocuirea întregii instalații electrice, instalarea unui sistem de încălzire, de alarmă și supraveghere video, zidirea a două lumânărare și a acoperișului porții de acces pietonal.

„După toate aceste investiții și sacrificii, dorinţa comunității de a o avea în proprietate a fost tot mai puternică”, a mărturisit preotul paroh.

„Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, la începutul anului 2021 s-a conturat și posibilitatea cumpărării acestui lăcaș de cult cu terenul aferent de 1.400 mp de la Biserica Catolică, fiind astfel cel mai mare proiect al comunității parohiale”.

„În urma întâlnirilor și negocierilor cu reprezentantul Bisericii Catolice, prețul de cumpărare a fost stabilit la 200.000 de euro, la care s-au adaugat taxele notariale în valoare de aproximativ 16.000 de euro. Această ofertă de preţ a fost primită cu bucurie de Adunarea Generală a parohiei, care a hotărât prin vot în unanimitate cumpărarea bisericii”, a evocat părintele Ioan Filimon Todoran.

După ce mai multe bănci au refuzat acordarea creditului pentru cumpărarea lăcaşului de cult, finanțarea s-a bazat exclusiv pe donațiile făcute de membrii comunității. Cu sprijinul credincioșilor, prin multă rugăciune, nădejde, sacrificiu și credință, în patru luni de zile s-au reușit strângerea și plătirea sumei integrale de 216.000 de euro pentru achiziționarea bisericii.

Primul hram în biserica proprie. Va sluji PS Marc Nemțeanul

„Bucuria luării în proprietate a bisericii de către comunitatea parohială va avea loc duminică, 3 octombrie 2021, prin Sfânta Liturghie și slujba de mul­țu­mire ce vor fi săvârșite de Preasfințitul Părinte Marc Nem­țeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu ocazia hramului bisericii”, a mai spus părintele paroh.

În această zi vor fi aduse spre cinstire racla cu perna pe care s-a odihnit capul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Mănăstirea Vilaller și alte sfinte moaște.

Află mai multe despre Ortodoxia românească în Franța.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente