O nouă apariție IBMO prezintă opere apologetice de Tațian și Atenagoras Atenianul

Un nou volum apărut la Institutul Biblic și de Misiune Ortodoxă aduce în atenție „Discursul către greci” al lui Tațian și „Solia în apărarea creștinilor” de Atenagoras Atenianul, opere apologetice din secolul 2.

Aceste opere ilustrează două direcții de cugetare diferite despre raportul dintre creștinism și cultura clasică la acea vreme, se precizează în Cuvântul înainte.

Tațian scrie în primul deceniu al domniei lui Marcus Aurelius, la scurt timp după arestarea și uciderea Sf. Iustin Martirul și Filosoful (165 d.Hr.) și în urma unui prim val de persecuții (166-167 d.Hr.), prilejuit de refuzul creștinilor de a participa la ritualurile publice decretate la Roma, prin care se spera că „zeii” vor pune capăt unei epidemii necruțătoare aduse de legiunile din Orient.

Radicalizat, cel mai probabil ca urmare a martirajului îndurat de Iustin, el renunță la învățătura acestuia despre Logosul seminal, îndreptându-se spre o viziune pesimistă despre starea omului căzut și o atitudine excesivă, care îl vor mâna ulterior spre regretabila cădere în erezie.

Atenagoras alcătuiește „Solia” câțiva ani mai târziu, în 177, în preajma pogromului anticreștin de la Lyon. În ciuda împrejurărilor nefaste, tonul lui este unul plin de deferență la adresa autorității imperiale. Asemenea Sf. Meliton de Sardes, el întrevede posibilitatea unei viitoare alianțe între creștinism și ordinea imperială.


Lucrarea poate fi achiziţionată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente