O manipulare care nu onorează postul de televiziune BBC

În legătură cu documentarul „Deși este cea mai săracă țară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construiește o biserică„, prezentat de postul de televiziune BBC în ziua de 3 august 2013, și difuzat fără discernământ critic de unele media românești, Patriarhia Română precizează:

Construirea de noi lăcașuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici. După anul 1990, la inițiativa comunităților de credincioși din întreaga țară și cu sprijinul autorităților locale au fost construite sau se află în diferite stadii de execuție aproximativ 2000 de lăcașuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creștini ortodocși care participă la sfintele slujbe. Construirea, pictarea și întreținerea acestora sunt susținute financiar în cea mai mare parte de comunitățile parohiale, care sunt și principalii lor beneficiari.

În ceea ce privește sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute (nu doar Biserica Ortodoxă Română), potrivit Ministerului Finanțelor Publice, acesta reprezintă 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul României și este consecința confiscării proprietăților bisericești prin Legea secularizării proprietăților bisericești (1863) și de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948. O eventuală întrerupere a sprijinului de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase trebuie să urmeze retrocedării tuturor proprietăților bisericești aflate în proprietatea și exploatarea Statului român.

Cât privește sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, acesta este în conformitate cu Legea Cultelor (489/2006) și Legea Catedralei Mântuirii Neamului (376/2007).

În același timp, de peste doi ani, în toate bisericile și mănăstirile Patriarhiei Române din țară și străinătate se desfășoară Colecta Națională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului la care participă numeroși donatori, în special preoți și credincioși.

Toate informațiile inexacte, prezentate în documentarul BBC, sunt preluate din aceiași sursă tendențioasă (ASUR), așa cum a procedat în luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar a cărui falsă argumentație a fost demontată atunci de Patriarhia Română. De exemplu, în urmă cu doi ani, în reportajul Deutsche Welle se folosea aceeași retorică patetică și alarmistă în ceea ce privește construirea Catedralei Mântuirii Neamului prin aprecierea costurilor realizării infrastructurii acesteia, faza roșu-gri, la peste 600 milioane de euro. În realitate, costurile estimate de specialiști sunt de 100 milioane de euro, iar, după realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizată în aprilie 2013), acestea au scăzut cu 20%.

Referitor la precizarea realizatorului documentarului BBC că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române nu au acceptat un interviu pentru a-și exprima punctul de vedere, menționăm:

La câteva zile după finalizarea infrastructurii la Catedrala Mântuirii Neamului, probabil la sugestia contestatarilor construirii acesteia, doi jurnaliști BBC – unul din România, domnul Paul Andrei Lungu, iar celălalt căsătorit cu un român, vorbitor de limbă română și cunoscător al tradițiilor românești, doamna Tessa Dunlop – au solicitat Patriarhiei Române sprijinul pentru realizarea cât mai curând posibil a unui material despre „popularitatea Bisericii Ortodoxe Române și popularizarea acțiunilor Bisericii Ortodoxe Române” la nivel internațional. Solicitarea celor doi jurnaliști a ridicat un semn de întrebare în ceea ce privește buna lor credință având în vedere antecedentele jurnalistice, termenele foarte scurte fixate pentru filmare (câteva zile), contrar uzanțelor instituției media britanice și insistența cererii de a filma la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului după o regie cel puțin bizară. În acest sens, relevant este și faptul că jurnaliștii BBC au solicitat intervenții pe lângă Patriarhia Română pentru filmare, inclusiv prin intermediul unor reprezentanți ai diplomației românești la Londra și ai diplomației britanice la București.

În concluzie, realizatorii documentarului BBC au reușit să umbrească imaginea uneia dintre instituțiile media internaționale cele mai apreciate pentru profesionalismul și corectitudinea informațiilor prezentate, prin folosirea exclusivă a unor informații sugerate de către reprezentanții unui curent antireligios și anticlerical din România sau intervievarea numai a unor interlocutori atent selectați pentru atingerea scopului propus. Tendința de a exagera și de a transmite mesajul fals că, din cauza Bisericii Ortodoxe Române, România este «țara cea mai săracă din UE» cu un sistem educațional, medical și de asistență socială în criză, fără nici o dovadă în acest sens nu onorează postul de televiziune britanic.

În plus, considerăm că este mai demn pentru un popor european creștin să construiască biserici noi, necesare unor comunități numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioși, spre a fi transformate în spații comerciale sau sportive, așa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie și în alte țări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente