O iconiță din secolul 16 a fost descoperită în urma săpăturilor arheologice de la Cetatea Soroca

În urma săpăturilor arheologice efectuate de o echipă de studenți de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ion Creangă” din Chișinău, a fost descoperită o iconiță din bronz din secolul 16 în care este reprezentat Sfântul Ierarh Nicolae.

Cetatea Soroca a fost construită de Sfântul Ștefan cel Mare în secolul al 16-lea. Clădită din lemn, a fost reconstruită ulterior din piatră de Petru Rareș. A constituit o fortificație importantă în sistemul feudal de apărare a Principatului Moldova.

Scopul acestei campanii arheologice este de a descoperi urmele șanțului mare de apărare care a înconjurat cetatea și de a identifica construcțiile subterane din perimetrul cetății.

Săpăturile arheologice din jurul cetății Soroca. Foto credit: Ziarul Nostru

Lucrările se desfășoară în paralel și sunt conduse de Sergiu Musteață, profesor la Facultatea de Istorie și Geografie din Chișinău.

În timpul săpăturilor au fost găsite mai multe fragmente de obiecte din diferite epoci, printre care și o iconiță din bronz cu Sfântul Nicolae.

Cercetările arheologice se încadrează în practica de studiu efectuată timp de trei săptămâni de studenții facultății de istorie.

Foto credit: Observatorul.md

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente