O icoană miniaturală, veche de 14 secole, descoperită la Ierusalim

Arheologii israelieni au găsit o relicvă creștină mică, dar extrem de rară, folosită pentru rugăciune personală, datând din secolul al VI-lea, în timpul unor excavări în Ierusalim, informează portalul doxologia.ro, citat de „Ziarul Lumina”.

Este vorba de o cutie miniaturală – 2,2 cm lungime și 1,6 lățime, făcută din os de cămilă sau de cal, decorată cu o cruce, spune Autoritatea Antichităților din Israel. Obiectul creștin a fost găsit în parcarea auto Givâati, în Cetatea lui David, și probabil este un relicvariu (o cutie pentru sfintele moaște ale unui sfânt) având o icoană pictată în interior.

„Relicvele și artefactele din perioada bizantină (sec. VI-VII) care au fost descoperite aici, în Țara Sfântă, sunt extrem de rare, fiind o descoperire de excepțională importanță”, a spus Yana Tchekhanovets, directorul excavărilor arheologice. Icoanele pentru uzul personal sunt obișnuite în răsăritul creștin în perioada bizantină. În anii recenți, excavările din parcarea auto Givâati au scos la lumină rămășițele unor locuințe bizantine. Cutia a fost descoperită intactă și perfect izolată de umiditate, ceea ce a păstrat icoana din interior. Relicva a fost descoperită acum doi ani, dar a fost analizată de experți și restauratori. Baza cutiei conține o pictură a unui om cu barbă pe un fond placat cu aur. Fața a fost păstrată doar parțial, deși este posibil să vedem părul negru, ochiul stâng și forma feței, spun arheologii. Chipul este probabil al Mântuitorului Iisus Hristos sau al unui sfânt creștin. Pe capacul cutiei se află o icoană cu Maica Domnului, înveșmântată într-o haină albastră, pe același fond auriu.

Comentarii Facebook


Știri recente