O expoziţie de fotografie va fi prezentată cu prilejul hramului Parohiei româneşti Alcamo-Sicilia

Credincioşii români din Provincia italiană Trapani sunt aşteptaţi în zilele de miercuri şi joi la hramul Parohiei Alcamo-Sicilia, ocrotită de Sfântul Ierarh Leon al Cataniei, prilej cu care vor avea posibilitatea de a participa la o expoziţie de fotografie.

Programul evenimentelor

Evenimentele religioase şi culturale dedicate hramului vor începe în Biserica „San Vito” din Piazza „San Vituzzo” – Alcamo, marţi, 19 februarie, de ora 18:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoţi.

De la ora 19:30, va avea loc o procesiune cu icoana Sfântului Ierarh Leon al Cataniei.

Miercuri, 20 februarie, de la ora 8:00 se va oficia Utrenia și Sfânta Liturghie, informează Episcopia Italiei.

„Hramul unei biserici este cea mai importantă sărbătoare a unei comunităţi şi un prilej de a-l cinsti pe Sfântul Ocrotitor pentru mijlocirea pe care o aşază la Tronul Preasfintei Treimi. Cel mai frumos dar pe care enoriaşii îl pot aduce Sfântului Ierarh Leon al Cataniei este rugăciunea în sfânta biserică”.

„În sfântul locaş, oamenii îşi îndreptă cugetele şi inimile către Dumnezeu, iar prin Sfânta Împărtăşanie, precedată de spovedanie, El străluceşte în inimile credincioşilor”, a spus preotul paroh Petru Tărăboi.

Expoziţie de fotografie dedicată satului românesc 

De la ora 12:00, în aşezământul social-filantropic al Parohiei Ortodoxe Române Alcamo va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Rădăcini”, în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Evenimentul este organizat de Clubul Fotografilor Iaşi, având ca partener Clubul Foto FOCUS Botoşani.

Autorii celor 30 de lucrări sunt Florin Aioanei, Mihaela Ajităriţi, Florin Andrei, Nicu Apostu, Andrei Baciu, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu, Dan Colisnic, Vlad Dumitrescu, Ovidiu Porohniuc, Cristian Vidraşcu şi Cristina Zaharia.

„Expoziţia va fi împărţită în două mari teme: credinţa ortodoxă şi satul românesc. Cei 12 fotografi au selectat cadre realizate în diferite comunităţi rurale, unde costumul popular este încă purtat uneori cu mândrie la diferire evenimente. Nu lipsesc chipurile inocente ale copiilor, portrete cu tinerii români şi cu bătrânii singuri şi uneori întristaţi care se îndeletnicesc cu preocupări de secole”.

„Cadrele realizate în diferite locaşuri de închinăciune relevă nu doar credinţa oamenilor ci şi a fotografilor, care, cu diferite prilejuri, au pictat cu lumina soarelui atmosfera din casa lui Dumnezeu de pe pământ”, a subliniat Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, organizatorul expoziţiei.

Mini istoric

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Leon al Cataniei” a fost înfiinţată în luna august 2009. La mijlocul lunii octombrie 2009 s-a inaugurat actuala biserică, iar în 9 decembrie 2012 s-a oficiat prima Liturghie de Preasfinţitul Părinte Siluan.

Începând cu luna decembrie 2016, Parohia Ortodoxă Română Alcamo este păstorită de preotul paroh Petru Tărăboi.

Foto Credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente