O clipă de respiro: Expoziţie dedicată Sfântului Ştefan cel Mare, disponibilă online

Muzeul Naţional de Istorie pune la dispoziţia iubitorilor de cultură mai multe expoziţii în mediul online prin intermediul website-ului www.muzeulvirtual.ro.

Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie este una dintre expoziţiile virtuale prezentate prin intermediul unor imagini 3D.

Cel mai important exponat al expoziţiei este stindardul liturgic dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu.

Stindardul a intrat în patrimoniul statului român în timpul Primului Război Mondial.

Pe steag este brodată cu foiţe de argint aurit imaginea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul armatei şi al soldaţilor, pe un fundal de mătase roşie.

Steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare este unul dintre puţinele obiecte de broderie bizantină din secolele XIV – XV, care s-au păstrat până astăzi.

Printre piesele remarcabile care pot fi admirate online se numără panaghiarul (obiect de cult în care se ducea împărtăşanie la cei bolnavi) dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău și un fragment din racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Este expusă şi pisania Bisericii „Sfântul Procopie” de la Milișăuți (jud. Suceava), precum şi numeroase documente și manuscrise datând din a doua jumătate a secolului XV.

Cei care accesează Muzeul Virtual pot viziona  şi expoziția „Tezaurul istoric” care prezintă peste 3.000 de piese realizate din metale prețioase, din preistorie până în perioada contemporană.

Exponatele ilustrează activitatea unor personalități istorice din vremurile de mult apuse, dar și evenimente care au marcat istoria poporului roman.

Comentarii Facebook


Știri recente