O capodoperă de secol XVII: Grămești

Unul dintre cele mai vechi monumente ecleziale de acest tip, atestate în nordul Olteniei, biserica de la Grămești, județul Vâlcea, este o capodoperă a arhitecturii de lemn din a doua jumătate a veacului al XVII-lea. Marea ei valoare artistică e dublată de valoarea documentară. Lăcașul ne transmite informații prețioase despre știința zidirii bisericilor de lemn în Evul Mediu muntenesc.

Din calea sa spre vestita Mănăstire Bistrița, pelerinul creștin se poate abate puțin până în satul Grămești al comunei Costești, spre a cunoaște un monument de arhitectură eclezială care, de-a lungul timpului, a suscitat din plin interesul istoricilor de artă și al arhitecților.

Comuna Costești se află la 45 de kilometri distanță de Râmnicu Vâlcea, la poalele Munților Căpățânii. În partea de est a localității se înșiruie satele: Secăturile, Ciorobești, Pietreni și Grămești, acesta din urmă fiind atestat încă de la începutul secolului al XVII-lea ca loc de refugiu pentru ardelenii ce cădeau victime ale prigoanelor confesionale din sudul Transilvaniei.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…