O biserică lăsată în paragină din 1940 a înviat de Paști la Chirilovca: Prima slujbă

Episcopul Antonie de Bălți a slujit marți la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Chirilovca, raionul Floreşti, Republica Moldova.

Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, în biserica din Chirilovca în noaptea Învierii din acest an, după aproape un secol de la începerea construcţiei sfântului lăcaş. Piatra de temelie a bisericii din Chirilovca a fost pusă în perioada interbelică.

Până în anul 1940, anul ocupaţiei sovietice, s-a reuşit să se ridice pereţii bisericii până la centura de sus. A urmat al doilea război mondial. După 1944, odată cu noua ocupaţie sovietică promotoare a ateismului militant, construcţia bisericii a fost sistată şi clădirea lăsată în paragină.

Mănăstirea Chirilovca. Foto credit: Episcopia de Bălți

În 2016, prin grija Protopopului de Floreşti şi a credincioșilor din raionul Floreşti, s-au reluat lucrările de construcţie a bisericii. Tot atunci s-a decis transformarea ei în mănăstire. În toamna anului 2019, mănăstirea a revenit în Mitropolia Basarabiei, notează Episcopia de Bălți.

Mănăstirea Chirilovca. Foto credit: Episcopia de Bălți

PS Antonie a felicitat obștea de maici care şi-a început viaţa de mănăstire la Chirilovca odată cu Sărbătoarea Sfintei Învieri, sub coordonarea sorei Maria Popaşi, locţiitoare de stareţă.

Ierarhul a subliniat menirea unei mănăstiri pentru societate şi rolul ei în contextul zilelor de astăzi, când secularismul, consumerismul şi forme sofisticate de neomarxism atacă societatea contemporană.

Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente