O bijuterie arhitecturală reînviată la Ploiești: Centrul cultural „Sfântul Antim”

Protopopiatul Ploiești Nord a redat ploieștenilor una dintre bijuteriile arhitecturale ale municipiului. Casa doctorului Constantin Vasiliu, aflată în paragină, a fost restaurată în ultimii doi ani de zile cu finanțare europeană și devine Centrul cultural „Sfântul Antim Ivireanul” al protoieriei.

Joi, 24 septembrie, imobilul a fost sfințit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

„Trăim astăzi un moment deosebit din viaţa Protopopiatului Ploieşti Nord, dar şi a oraşului şi a comunităţii de credincioşi de aici, întrucât o clădire aflată într-un avansat stadiu de degradare a redevenit o podoabă a urbei Ploieştilor”, a spus ierarhul.

©Ziarul Lumina

„Lucrările de restaurare a acestei clădiri au fost încununate de un real succes, având în vedere calitatea lor şi minuţiozitatea artiştilor restauratori, care au reuşit să recupereze tapetul, pardoseala şi celelalte obiecte care se aflau în această clădire”, a subliniat PS Varlaam Ploieșteanul.

Ierarhul a admirat soluţia găsită pentru mansardă, unde s-a amenajat o sală generoasă de conferinţe:

©Ziarul Lumina

Reînvierea imobilului a fost posibilă prin colaborarea Protopopiatului Ploiești Nord cu Consiliul Judeţean Prahova și Agenţia de Dezvoltare Regională Muntenia Sud.

Echipa care a îndeplinit acest lucru a reunit oameni din toată țara: „Obiectivul a fost în Ploieşti, consultantul din Făgăraş, proiectantul din Alba Iulia, constructorul din Râmnicu Vâlcea, dirigintele de şantier din Galaţi, iar sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Muntenia Sud este în Călăraşi”.

„Coeziunea acestei echipe a fost o provocare. Pentru noi a fost şi un prilej de a învăţa, şi un prilej de mare bucurie pentru că această clădire, monument istoric de categoria B, a fost redată municipiului Ploieşti”, a mărturisit Pr. Adrian Matei, protoereul Protopiatului Ploieşti Nord.

La eveniment a fost prezent și părintele Dumitru Ştefănescu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepi­scopiei Bucureştilor. El a menționat că Centrul cultural „Sfântul Antim Ivireanul” este este singurul centru cultural din eparhie care ţine direct de un protopopiat.

PS Varlaam, delegatul Patriarhului Daniel la eveniment, a oferit mai multe distincții celor care au contribuit la restaurarea şi amenajarea clădirii centrului cultural.

Pr. Adrian Matei primește Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”. ©Ziarul Lumina

Părintele Adrian Matei a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, iar Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente