Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei

Arhiepiscopia Târgoviștei și-a cinstit miercuri și joi ocrotitorul, pe Sf. Ier. Nifon, printr-o serie de manifestări religioase și culturale care au strâns la Târgoviște peste 20.000 de pelerini, dintre care numeroși tineri.

Au mai fost prezenți reprezentanții autorităţilor publice, naționale, județene și locale.

În prima zi a manifestărilor, miercuri, la ceasul Vecerniei, a avut loc Pelerinajul Tinerilor din Eparhie și procesiunea cu moaștele Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.

Traseul procesiunii a inclus centrul istoric al orașului, cu oprire la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni din apropierea Primăriei orașului. Au participat peste 3.000 de tineri de la parohii, elevi de la școlile din Târgoviște, studenți de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, membri ASCOR și tineri din oraș.

Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit, în zilele de 10 și 11 august 2022, pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei. Foto: Arhiepiscopia Târgoviștei

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, i-a premiat pe cei patru elevi din Eparhie care au obținut media generală 10 la Bacalaureat și pe cei 17 elevi care au obținut primele locuri la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Religie și a Concursului Național interdisciplinar „Cultură și Spiritualitate românească”, precum și pe profesorii lor.

Părintele Mitropolit Nifon a oficiat joi Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și cu Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande.

Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul eparhiei și cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, ce a reorganizat viața bisericească, a îndemnat la utilizarea tiparului ca mijloc de comunicare al vremii în misiunea pastorală a Bisericii și a inițiat o rodnică activitatea duhovnicească în eparhie.

Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit, în zilele de 10 și 11 august 2022, pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei. Foto: Arhiepiscopia Târgoviștei

După slujbă au fost lansate volumele Sfântul Ierarh Nifon – primul sfânt canonizat în spațiul românesc; Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al  și tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie și Credință și cultură la Târgoviște în timpul Voievodului Petru Cercel, precum și broșurile misionare Rugăciunea în tradiția Bisericii Ortodoxe și Sfințenia – scopul vieții creștine – toate apărute la editura eparhiei.

Credincioșii au așteptat la rând până seara târziu pentru a cinsti moaștele sfântului.


Sf. Ier. Nifon a întemeiat eparhiile Râmnicului şi Buzăului și l-a avut ca fiu duhovnicesc pe Sf. Domnitor Neagoe Basarab.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviștei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente