Numeroşi credincioşi la Crucea-monument de pe Muntele Mic. Patru ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie

Mii de credincioşi au fost prezenţi miercuri, 14 septembrie 2016, la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, pe Muntele Mic, după cum ne-au precizat Diac. Pavel Canea şi Darius Herea.

Zeci de clerici și zeci de ostași ai Armatei Române, alături de ei fiind mii de credincioși, au întâmpinat moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, la intrarea din stațiunea Muntele Mic. Pelerinii au urcat în procesiune cu sfintele moaște până la crucea-monument, la baza căreia a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Pe tot parcursul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au avut posibilitatea și bucuria de a se închina moaștelor sfântului ocrotitor al Banatului, ce se află la Catedrala mitropolitană din Timișoara.

Și la cea de-a 11-a ediție a Pelerinajului de pe Muntele Mic au fost prezenți printre credincioși și autoritățile centrale, județene și locale, precum și alte oficialități civile și militare. De asemenea au fost prezenți și elevii seminariști de la Seminarul Teologic Episcop Ioan Popasu din Caransebeș.

Au participat şi peste 200 de copii și tineri, din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, care s-au alăturat pelerinajului, s-au rugat la Sfânta Liturghie și s-au închinat sfintelor moaște.

La invitația Preasfințitului Părinte Lucian, cu nevrednicie l-am însoțit pe mitropolitul Banatului, pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, pe Muntele Crucii, unde în urmă cu 80 de ani credincioșii din această parte de țară au ridicat o cruce în memoria ostașilor români căzuți în primul război mondial. A fost un moment emoționant și pentru mine, deoarece se împlinesc 100 de ani de când Armata Română a intrat în război și din familia mea un unchi pe nume Teodor nu s-a mai întors. De aceea astăzi m-am rugat mai mult ca Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți eroii neamului nostru românesc. Totodată numărul mare de credincioși, printre care foarte mulți tineri, demonstrează că această credință pe care o avem de la strămoșii noștri încă este vie aici în părțile Banatului, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

La finalul procesiunii, domnul General-locotenent Adrian Tonea, locţiitor al Şefului Statului Major General a conferit, din partea Armatei Române, Mitropolitului Banatului şi Episcopului Caransebeşului Emblema de Onoare a Statului Major General.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii care au înălțat sfânta cruce de pe Muntele Mic.

În continuare, au fost depuse coroane din partea bisericii, autorităților județene și locale, a poliției și armatei. De asemenea a fost prezentat un ceremonial militar din partea detașamentului de onoare a Brigăzii 18 Infanterie  Banat.

Comentarii Facebook


Știri recente