Numeroși credincioși au adus cinstire familiei de martiri care ocrotește Biserica Iancu Vechi-Mă­tăsari din Capitală

Numeroşi credincioşi bu­cureşteni au participat ieri la sărbătoarea Sfinţilor Mari Mucenici Eustație și soția sa, Teopista cu cei doi fii ai lor Agapie și Teopist, ocrotitorii Parohiei Iancu Vechi-Mă­tăsari. Biserica din Protopopiatul Sector 2 este singurul sfânt locaş din București care păstrează fragmente moaştele lor.

În ajunul sărbătorii a avut loc o procesiune cu moaștele celor patru sfinți pe străzile Capitalei.


București | Procesiunea cu moaștele Sfinților Eustatie, Teopista, Agapie şi Teopist (VIDEO)


Slujba din 20 septembrie 2017 a început cu Acatistul ocrotitorilor spirituali, iar în continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi-Mătăsari, Pr. Bogdan Teleanu, slujitor la Parohia Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc; Pr. Ciprian Georgian Tudor de la Parohia Oborul Vechi, alți preoți și diaconi.

În cadrul ceremonialului liturgic, părintele Constantin Stoica a vorbit despre viața sfinților ocrotitori: o familie creștină, martirizată la Roma pentru credința lor în Hristos în secolul al 2-lea, în timpul împăratului roman Hadrian.

Parohia Iancu Vechi-Mă­tăsari are o istorie de peste 250 ani. Numele zonei şi al bisericii provine de la Iancu, căpitan de cazaci, menţionat în aceste părţi ale oraşului în anul 1752.

Biserica nouă a parohiei a fost construită între anii 2004-2008, iar în anul 2009 a fost dat în folosinţă demisolul bisericii. Între anii 2010-2015 au fost realizate lucrări de finisaj și de pregătire a noii biserici pentru pictarea în tehnică frescă, lucrare începută în toamna anului 2016.

În anul 2017, au fost realizate trei icoane în mozaic montate pe fațada principală a bisericii reprezentând Adormirea Maicii Domnului, hramul istoric, pe Sfinții Mari Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, hramul secundar, și pe Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul unuia dintre ctitori.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente