„Nu vă voi ține predică”. Răbdarea Arhiepiscopului Pimen, singura învățătură dată de PS Damaschin la pomenirea de 3 luni

Cu ocazia împlinirii a trei luni de la plecarea la Domnul, în ziua în care ar fi împlinit 91 de ani, Arhiepiscopul Pimen a fost pomenit de Presfințitul Părinte Damaschin Dorneanul la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

„Nu vă voi ține predică”, a spus la final Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Doar atât aș dori. Dintre toate multe pe care ni le-a lăsat Înaltpreasfințitul, să nu uităm că el a fost, și (asta, n.r.) ar vrea să ne învețe și pe noi, a fost răbdător, îndelung răbdător”.

„Nouă ne lipsește asta. Suntem grăbiți, luăm hotărâri pripite, nu stăm să ‹cumpănim› – cum frumos zicea el – lucrurile și de aceea suportăm consecințele”.

”A răbdat și ne-a răbdat

„Iubit de cei mai mulți, vorbit de rău de unii, uitat de alții (…) să nu uităm că Înaltpreasfințitul, mai întâi de toate, a răbdat și ne-a răbdat”.

„Eu trei ani am stat lângă Înaltpreasfințitul. Alții au stat mai mult, unii aproape jumătate de secol. De câte ori Înaltpreasfințitul știa și dorea să se facă într-un anumit fel… De foarte multe ori. Și totuși, făcea altfel. Era mai bun cum știa și cum gândea Înaltpreasfințitul. Și dădea el un pas înapoi, se lăsa el pe sine, se călca el pe sine și făcea altfel. De ce? Ca să fie pace. Acesta era cuvântul lui”.

„Și ceda, între ghilimele să zicem – și pentru asta mare plată va avea de la Dumnezeu – și în fața unui părinte stareț care voia să-și impună voia sa, și câteodată și în fața unei maici starețe și în fața unui preot și în fața cuiva din administrație și în fața unui om simplu, doar să fie pace. Și Dumnezeu lucra în mod minunat. Că deși era mai bine cum zicea Înaltpreasfințitul, de multe ori, pentru smerenia și răbdarea Înaltpreasfințitului, lucrurile ieșeau bine și pe calea aceasta”.

„Uneori însă, Dumnezeu nu îngăduia asta. Și pentru a ne da o lecție (…) spunea ‹Hai să vedeți și voi că avea dreptate bătrânul și nu voi›. Și lucrurile ieșeau prost”, și-a amintit Preasfinția Sa.


Ierarhul a spus că în doar trei luni „s-a bătătorit cărarea” la mormântul Arhiepiscopului Pimen de la Sihăstria Putnei.

„Și cred că și mai tare se va bătători cărarea la mormântul Înaltpreasfințitului, întâi pentru a ne cere iertare. Nu l-am ascultat totdeauna, am făcut voia noastră, unii mai mult, alții mai puțin”.

„Să venim să-i cerem iertare, să-i cerem binecuvântare și ajutor și să învățăm de la el să răbdăm mai mult, să fim îngăduitori mai mult”, a fost îndemnul PS Damaschin Dorneanul.

Vezi și: 15 cuvinte nemuritoare de la Părintele Arhiepiscop Pimen. „Să ne îngrijim, dar să nu ne îngrijorăm”

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente