Nu bogăția sau sărăcia ne mântuiesc, ci atitudinea noastră față de ele, spune Patriarhul

„Bogăția și sărăcia nu sunt rele în sine, dar ele pot deveni o piedică în calea mântuirii după modul în care au fost folosite”, a spus duminică Patriarhul Daniel, care a explicat Evanghelia Bogatului căruia i-a rodit țarina, citită în biserici în a douăzeci și șasea Duminică după Rusalii.

„Bogăția poate deveni o piedică în calea mântuirii atunci când este abordată pătimaș, egoist, când nu este folosită și pentru cei care se află în nevoi, în lipsă. Nici sărăcia nu este un bine în sine, dar poate fi folosită pentru o îmbogățire spirituală mai mare și pentru a pune mai multă nădejde în ajutorul lui Dumnezeu.”

Evanghelia duminicii „ne arată drama omului care se atașează în mod exclusiv și excesiv de bunurile materiale. Bogatul din Evanghelia de astăzi este un om însingurat”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Acest om lacom de veri materiale limitate și trecătoare este preocupat doar de viața biologică, doar de traiul la nivel de trup. Sufletul său s-a înrobit față de trup. Singura preocupare a sufletului său este să se supună trupului, care a devenit consumator de bunuri materiale.”

Dumnezeu îl numește nebun pe acest om, fiindcă „și-a pierdut modul firesc de înțelegere. Multa bogăție neașteptată l-a dezaxat și l-a dezumanizat”, a explicat Preafericirea Sa.

„Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori pentru sine însuși și nu se îmbogățește în Dumnezeu” (Luca 12, 21). Comentând concluzia Evangheliei zilei, Patriarhul României a explicat că „îmbogățirea în Dumnezeu înseamnă o îmbogățire duhovnicească” în virtuțile enumerate de Sf. Ap. Pavel (Galateni 5, 22-23).

„Averile materiale, limitate și trecătoare, adunate în jur, nu le poate lua omul după despărțirea de trup, nu le poate lua cu sine. El poate lua cu sine doar ceea ce a adunat în sufletul său: bunătate, iubire milostivă, lumină din rugăciune, lumină din Scriptură, lumină din cuvinte și fapte bune”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Biserica a îndemnat totdeauna pe oamenii bogați să fie milostivi”, a adăugat Preafericirea Sa.

„Aceasta a condus la înființarea de cantine pentru săraci, case pentru pelerini, cămine pentru bătrâni, orfelinate pentru copii orfani și unități medicale pentru cei bolnavi. Toate acestea sunt lucrări în care se vede iubirea milostivă a lui Hristos lucrătoare în lume prin cei care sunt milostivi și devin mâinile iubirii milostive a lui Hristos față de semeni.”

„Această Evanghelie rânduită de Biserică spre a fi citită în Postul Crăciunului ne îndeamnă să fim milostivi și, dacă avem bogăție materială sau spirituală, să o împărtășim și celor care au nevoie de ajutor”, a menționat Patriarhul.

Cei care au bogăție materială, pot oferi hrană, îmbrăcăminte și adăpost celor lipsiți de acestea.

Iar cei care nu au bogăție materială, „pot face milostenie spirituală: să se roage pentru sănătatea și mântuirea semenilor, mai ales a celor aflați în nevoi și să ofere un cuvânt de încurajare, un cuvânt de îmbărbătare, un cuvânt de orientare, o prezență lângă cel aflat în singurătate și disperare – o prezență fizică sau un semn de comunicare și de încurajare”.

„În general sărăcia materială este folositoare doar când o practicăm pentru a ne îmbogăți sufletește”, a subliniat Preafericirea Sa.

Așadar, în orice stare socială și materială ne-am afla, „în primul rând punem accentul pe iubirea milostivă. Ea singură ne face asemenea lui Dumnezeu cel milostiv, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a încheiat Patriarhul României.


Părintele Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente