Nu bogăția în sine este un păcat, ci împietrirea inimii și lipsa milosteniei, a spus Arhiepiscopul Râmnicului

Episcopul Clement al Alexandriei în omilia „Care bogat se va mântui?” arată că bogăția în sine nu este un păcat.  Păcatul intervine atunci când sufletul și inima omului sunt împietrite și nu dăruiește mai departe ceea ce a primit de la Dumnezeu, a spus IPS Varsanufie în predica rostită duminică.

Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Sâmnic din Protopopiatul Călimănești, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, notează site-ul oficial al Eparhiei.

În omilia sa, ierarhul a reflectat asupra textului evanghelic duminical – Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr:

Să facem milostenie pentru cei ce au trecut la Domnul!

Evanghelia ne învață, pe de o parte, că nu există altă învățătură decât cea a dumnezeieștii Scripturi, care a fost revelată de Dumnezeu prin proroci, vestită de Mântuitorul ucenicilor Săi și prin aceștia iudeilor, apoi neamurilor și se va vesti până la sfârșitul timpului. Pe de altă parte, ne învață că din tot ceea ce avem noi trebuie să facem și milostenie. Nu este bine să ținem numai pentru noi. Acesta este și rostul pomenirilor care se fac pentru cei care au trecut la Domnul, a explicat chiriarhul.

Mântuitorul, atunci când vorbește despre Judecata de Apoi, învață că „întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut”, adică ați oferit milostenie, l-ați îmbrăcat pe cel gol, i-ați dat să mănânce celui flămând, ați dat apă celui care era însetat, l-ați cercetat pe cel care era bolnav, ați mers la cel care era închis. Așa se întâmplă și cu sufletul celui mort. Tot ceea ce faci milostenie pentru el, aceea îl ajută și pe el și îți este socotită ca fiind o faptă bună.

Cei care s-au mutat din această viață la viața cea veșnică, de multe ori mijlocesc pentru noi, mai ales cei care au făcut fapte bune. Aceștia se roagă pentru noi, veghează asupra noastră, ne păzesc pe noi, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

Să ne păstrăm mintea și sufletul lângă Dumnezeu!

Evanghelia de astăzi ne învață cât de important este să ne păstrăm mintea și sufletul lângă Dumnezeu, întocmai cum a făcut acest sărac pe nume Lazăr. El nu L-a blestemat pe Dumnezeu pentru sărăcia lui, nu L-a acuzat pe Dumnezeu pentru boala lui.

Dumnezeu să ne ajute pe fiecare dintre noi să gustăm din această bucurie din care a gustat săracul Lazăr, adică să trecem din viața aceasta trecătoare în sânul lui Avraam, în Rai, pe care Dumnezeu l-a pregătit celor drepți, care ascultă cuvântul Lui. Viața noastră să fie o continuă pregătire pentru a ajunge să locuim și să trăim împreună cu Dumnezeu, a concluzionat Părintele Arhiepiscop.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente