Novara, Italia: Episcopul Siluan a sfințit o biserică românească pusă sub ocrotirea Sfântului Nectarie

Episcopul Italiei a sfințit sâmbătă altarul Parohiei „Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul” din Novara, în provincia Piemonte. La ceremonie au participat Consulul General al României la Torino, Ioana Gheorghiaș, și Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Episcopul Italiei a hirotesit un ipodiacon pe seama parohiei Novara, apoi a oficiat slujba de sfințire a altarului după rânduiala Bisericii Ortodoxe.

În interiorul Sfintei Mese au fost introduse moaște de mucenici și Actul de Sfințire, după care Sfânta Masă a fost spălată cu apă de trandafir, unsă cu Sfântul şi Marele Mir și împodobită în cele patru colțuri cu icoanele celor patru Sfinți Evangheliști: Matei, Ioan, Luca şi Marcu. Sfânta Masă a fost apoi acoperită cu trei veșminte de masă, peste care s-au pus chivotul, antimisul, Sfânta Evanghelie, candela și crucile de binecuvântare.

Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre importanța și scopul sfințirii – acela de a hrăni credincioșii cu Trupul și Sângele Mântuitorului, care se sfințesc în Altar.

Episcopul Italiei a sfințit sâmbătă altarul Parohiei „Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul” din Novara. Foto: Episcopia Italiei

Sfânta Masă este simbol al locului unde stă Dumnezeu cel întrupat, al Jertfei lui Hristos, din care ne izvorăsc nouă harul și binecuvântarea, a explicat ierarhul.

Părintele episcop i-a avut alături în slujire pe Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Italiei, pe Părintele Cristian Ștefan, Parohul din Novara și Protopopul Protoieriei Piemonte III, și pe alți clerici din zonă.

Pentru efortul de restaurare a lăcașului de închinare, ierarhul le-a acordat Părintelui Paroh Cristian Ștefan și prezbiterei Mioara Ștefan „Crucea Episcopiei Italiei”. Ctitorii și membrii Consiliului și Comitetului Parohial au primit gramate episcopale de apreciere.

Părintele paroh le-a mulțumit ierarhilor, preoților, ctitorilor și sutelor de enoriași și de credincioși care au participat la slujbă, arătându-se plin de recunoștință față de ei și de Dumnezeu.

Episcopul Italiei a sfințit sâmbătă altarul Parohiei „Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul” din Novara. Foto: Episcopia Italiei

Parohia Novara a fost înființată în 2007, preot paroh fiind numit Părintele Traian Eugen Marola. În perioada ianuarie 2019 – octombrie 2020, funcția de preot paroh a fost ocupată de Părintele Vasile David, iar din octombrie 2020, parohia a fost încredințată spre păstorire Părintelui Cristian Ștefan.

Parohia își desfășoară activitatea în Biserica „Sacro Cuore” din Novara, situată pe Corso Trieste, numărul 105, și a fost achiziționată în 2022, intrând astfel în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Foto credit: Theofania.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente