Noul secretar de stat pentru românii de pretutindeni: În interiorul bisericii, românul din străinătate se simte acasă

Oana Ursache, noul secretar de stat al Departamentului pentru Românii de pretutindeni, s-a întâlnit luni la Palatul Patriarhiei cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Întâlnirea, care a vizat implementarea unor proiecte viitoare în beneficiul românilor din afara ţării, s-a desfăşurat Salonul „Sanctus Iohannes Cassianus”.

Au participat Pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator și directorul Publicațiilor Lumina, Ciprian Olinici, consilier patriarhal coordonator și director general Trinitas TV, şi Pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal pentru Comunități bisericești externe din cadrul Sectorului relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe.

În timpul întrevederii, Oana Ursache a subliniat rolul Bisericii în viaţa românilor plecaţi în străinătate.

„Am observat, în calitatea mea de diasporean, că singura instituţie care reuşeşte să unească românii de pretutindeni este Biserica şi în interiorul ei vin cei care probabil au cea mai mare nevoie de prezenţa statului român, acea diasporă neascultată şi necunoscută suficient. În sânul Bisericii îşi găseşte nu doar credinţa, ci o legătură cu casa. În interiorul bisericii din străinătate, românul se simte acasă”.

„În afară de faptul că vorbeşte în limba lui şi ascultă o predică în limba lui, în condiţiile în care toată săptămâna ascultă numai limba ţării de adopţie, are câteva ceasuri de acasă acolo pretutindeni unde se află el. De aceea, consider colaborarea dintre departamentul pe care îl conduc şi Biserică, în calitatea de instituţie, obligatorie, nu opţională”, a afirmat secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de pretutindeni.

Oana Ursache a asigurat că Biserica va găsi întotdeauna, în instituţia pe care o conduce, „un partener de dialog şi de proiecte concrete”. „Niciuna dintre ideile pe care le avem nu a rămas fără ecou şi niciuna dintre ideile pe care le-am ascultat nu vor rămâne fără ecou din partea noastră”.

PS Varlaam Ploieşteanul a apreciat întâlnirea ca fiind una foarte importantă, mai ales în contextul în care 2021 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al pastorației românilor din afara României, şi a afirmat că prin proiectele viitoare se urmăreşte, printre altele, păstrarea identiţăţii de limbă şi neam a românilor din afara graniţelor.

„Ne-am bucurat să constatăm o mare deschidere din partea conducerii Departamentului pentru relaţii cu românii de pretutindeni şi chiar am constatat că, în marea lor parte, proiectele noastre coincid”.

„Sperăm într-o colaborare foarte deschisă şi constructivă în susţinerea comunităţilor noastre din afară, atât în dorinţa de a le fi aproape şi de a-i ajuta în păstrarea identităţii noastre naţionale, de limbă, de credinţă şi aceste parohii ale noastre din afară să fie cu adevărat colţuri de ţară în care românii aflaţi la lucru, la studii, stabiliţi definitiv sau temporar în străinătate, să se poată regăsi ca şi în locurile de origine”.

„Televiziunea Trinitas, cât şi Ziarul Lumina şi-au exprimat bucuria de a implementa încă din anii trecuţi mai multe programe referitoare la comunităţile noastre externe şi intensificarea acestora pe parcursul acestui an”, a spus Preasfinţia Sa.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul i-a oferit noului secretar de stat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, albumul „Diaspora Bisericii Ortodoxe Române”.

Lucrarea prezintă activităţi recente din comunităţile româneşti de peste hotare. „Este ilustrat cu „imagini din viaţa parohiilor şi a mănăstirilor din Europa, din cele două Americi, dar şi din alte părţi ale lumii, unde există comunităţi şi parohii româneşti, imagini care vorbesc de la sine despre implicarea majoră şi activitatea intensă pe care o desfăşoară eparhiile şi parohiile, ierarhii şi preoţii români din diaspora românească”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal.

Oana Ursache a fost numită secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în ziua de 16 februarie 2021.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente