Noul Episcop al Basarabiei de Sud a fost hirotonit de Părintele Patriarh Daniel

Episcopul ales al Basarabiei de Sud, Arhim. Veniamin Goreanu, a fost hirotonit sâmbătă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Slujba de hirotonie şi Sfânta Liturghie au fost prezidate de Preafericirea Sa în Catedrala Patriarhală.

Soborul slujitor

Alături de Patriarhul României au mai slujit:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
  • Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului;
  • Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop ales de Bălţi;
  • Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal;
  • Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal;
  • Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Însemnele misiunii episcopale

După Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel i-a înmânat noului ierarh însemnele episcopale: mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja.

În momentul în care i-a oferit cârja episcopală, Patriarhul l-a îndemnat pe Episcopul Veniamin să păstorească „turma lui Hristos cea încredinţată” şi să folosească această cârjă pentru cei ascultători ca „toiag de reazem şi întărire”, iar pentru cei neascultători „ca toiag de deşteptare”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat apoi, în cuvântul ocazionat de acest eveniment, simbolismul mantiei şi al cârjei păstoreşti.

„Mantia aminteşte de slujirea de învăţător al clerului şi credincioşilor din Eparhie sau de capacitatea de avea fii duhovniceşti sau ucenici”.

„Cârja păstorească înseamnă responsabilitatea de a conduce pe calea mântuirii pe credincioşii încredinţaţi episcopului. Cârja vrea să arate fermitatea credinţei, dar şi fermitate în apărarea clerului şi credincioşilor încredinţaţi spre păstorire unui arhiereu”, a spus Preafericirea Sa.

Activitatea

Patriarhul a făcut referire la aspecte din viaţa şi activitatea Episcopului Veniamin: „Este cunoscut ca un om harnic şi evlavios. A fost o vreme Consilier eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi în ultimii ani Consilier Patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod pentru relaţia cu Parlamentul”.

De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a punctat şi misiunea ca „preot slujitor şi superior al Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon Nou, unde a făcut ample lucrări de consolidare, restaurare şi înnoire”.

Tot în acest context, Patriarhul a amintit de cariera universitară a noului ierarh care este „lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti la Disciplina Drept şi administraţie bisericească”.

„Toată această experienţă de administraţie bisericească, pastoraţie într-un oraş mare şi de cadru didactic îi va folosi în lucrarea viitoare de Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud”, a menţionat Patriarhul care a adăugat misiunea încredinţată „necesită multă răbdare, dăruire de sine şi multă jertfelnicie”.

„Îi dorim Preasfinţitului Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud ajutor de la Dumnezeu şi să păstreze foarte multă evlavie în suflet şi să slujească cu bucurie aşa cum a slujit foarte mulţi ani la Biserica Sfântul Spiridon Nou”, a spus Preafericirea Sa.

Întrucât noii Episcopi pentru Basarabia, Episcopul Veniamin şi Episcopul Antonie, sunt „fii duhovniceşti ai Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Petru”, Părintele Patriarh Daniel i-a îndemnat pe cei trei ierarhi „să continue lucrarea pe care ierarhii români au săvârşit-o în Basarabia cu multă jertfelnicie, înţelepciune şi dragoste de Hristos, Biserică şi neam”.

Mitropolitul Petru a mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Mitropoliei Basarabiei, cât şi Sfântului Sinod pentru susţinere şi a apreciat că atunci „când creştinii văd faptele unui ierarh, este mai uşor să-i păstoreşti”.

Gânduri la început de episcopat

Cuvântul de încheiere a aparţinut Preasfinţitului Părinte Veniamin care i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru acest mare dar primit astăzi şi şi-a exprimat bucuria de a păstori clerul şi credincioşii din Eparhia încredinţată.

„Îmi îndrept gândurile spre clerul şi credincioşii din Episcopia Basarabiei de Sud pe care îi pomenesc în rugăciunile mele şi îi asigur că mă strădui ca pe toate să le facem împreună cu înţelepciune”, a spus Preasfinţia Sa.

Date biografice

Noul ierarh a fost ales de Sfântul Sinod Episcop pentru Basarabiea de Sud în şedinţa de lucru din 24 mai 2018.

Episcopul Veniamin Goreanu este originar Republica Moldova, fiind născut în Com. Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul 1975.

A intrat în viața monahală la Mănăstirea Neamț în anul 2007, iar la începutul anului 2008 a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah pe seama mănăstirii Antim. În 28 noiembrie 2010 a fost hirotesit arhimandrit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.

Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Este triplu licențiat în Drept, Teologie și Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2006 este doctor în Teologie.

Foto Credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente