Noul centru pentru vârstnici de la Mănăstirea Văratec poartă numele primei starețe a așezământului, Cuvioasa Nazaria

Un nou centru rezidențial pentru vârstnici a fost inaugurat vineri la Mănăstirea Văratec de Mitropolitul Teofan. Căminul poartă numele primei starețe a așezământului, Cuvioasa Nazaria.

Inaugurarea Centrului Cuvioasa Nazaria. ©Doxologia

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat o slujbă de binecuvântare în Paraclisul căminului și a citit rugăciuni pentru beneficiarii așezământului „Cuvioasa Nazaria”.

La final, s-a adresat celor prezenți vorbind despre grija pe care o datorăm persoanelor vulnerabile din societate.©

„O societate care nu se îngrijește de copiii ei, de persoanele cu dizabilități, de bolnavii din spitale și de bătrâni nu este o societate normală. De aceea, mă bucur de existența acestui așezământ, că spre această normalitate, pe care o avem dobândită în parte și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate cele care se întâmplă în această țară bine și frumos, trebuie să tindem”.

„Pentru copii, pentru bătrâni, pentru bolnavii noștri, mai sunt însă multe lucruri de făcut”, a adăugat Mitropolitul Teofan.

La Văratec a fost prezent și Marius-Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, care a apreciat eforturile tuturor ce s-au implicat în realizarea căminului de bătrâni.

Cuvioasa Nazaria

În anul 1788, după întemeierea Mănăstirii Văratec, Cuviosul Iosif Pustnicul a adus pe schimonahia Nazaria de la Durău şi a pus-o stareţă în Văratec. Astfel, smerita mireasă a lui Hristos, părăsind liniştea, se face începătoare unei obşti noi, devenind prima stareţă a Mănăstirii Văratec.

Cuvioasa Nazaria a condus obștea de la Văratec în perioada 1788-1814.

Viaţa schimonahiei Nazaria a fost din început înconjurată de necazuri şi ispite, notează Arhimandrit Ioanichie Bălan în „Patericul românesc”, citat de Doxologia.

Era de loc din Braşov. Mai întâi a fost căsătorită şi a născut doi copii. Apoi, murindu-i soţul, a rămas din tinereţe văduvă. Nu după mulţi ani, cu voia lui Dumnezeu, i-au murit şi copiii. Rămânând singură şi dorind să slujească lui Hristos, a intrat în nevoinţa vieţii călugăreşti.

Mai întâi a petrecut în Schitul Scânteia din Vrancea, apoi s-a mutat la Schitul Bonţeşti. A fost apoi la Schitul Pârâul Carpenului (Pipirig), unde a cunoscut pe marele duhovnic Iosif Pustnicul. A condus pentru o vreme și obștea Schitului Durău, iar din 1788 a devenit prima stareță a Mănăstirii Văratec.

După ce a format o frumoasă obşte de călugăriţe cu peste o sută de surori şi a rânduit bine toate, schimonahia Nazaria s-a mutat din viaţa aceasta în anul 1814.

Centrul „Cuvioasa Nazaria”

Execuția clădirii Căminului de Bătrâni de la Văratec a început în anul 1997, din fondurile mănăstirii.

Începând cu anul 2000, în urma unui protocol încheiat între Arhiepiscopia Iaşilor, Mănăstirea Văratec și Consiliul Local Agapia, această din urmă instituție devine beneficiarul oficial al obiectivului preluând lucrările existente și ocupându-se în continuare de fondurile necesare.

Inaugurarea Centrului Cuvioasa Nazaria. ©Doxologia

Căminul are o capacitate de 75 de locuri iar serviciile oferite sunt cele de asigurare a protecției de tip rezidențial pentru vârstnicii aflați în dificultate de a se întreține singuri parțial sau total.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente