Noul bust al filantropului Evanghelie Zappa va fi dezvelit la Academia Română

Noul bust al filantropului Evanghelie Zappa va fi dezvelit luni la Academia Română în cadrul evenimentului „Ziua Limbii Elene”.

Evanghelie Zappa a fost primul mare donator al Societăţii Literare Române, devenită ulterior Academia Română.

Bustul care va fi dezvelit este opera sculptorului Ion Sideri, a fost realizat în 2016 și donat Academiei Române de Uniunea Elenă din România.

Acesta este o replică la bustul aceluiași mare donator, realizat în marmură în urmă cu 153 de ani de renumitul Karl Storck, și dezvelit în ziua de 1 august 1867, în aceeași zi cu inaugurarea viitoarei Academii Române.

Donaţiile lui Evanghelie Zappa au fost destinate elaborării primei gramatici a limbii române, întocmirii unui dicționar românesc, realizării unor traduceri în limba națională din operele semnificative ale clasicilor literaturii universale.

Printre invitaţi se vor afla domnul Ioannis Chrysoulakis, secretar general al Ministerului Elen al Afacerilor Externe, doamna Sofia Grammata, ambasador al Republicii Elene în România, domnul Hitoshi Noda, ambasador al Japoniei în România, care vor rosti discursuri inaugurale.

Foto credit: Facebook / Academia Română

Comentarii Facebook


Știri recente