Noul Arhiepiscop al Romanului și Bacăului

Noul Arhiepiscop ales al Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ioachim Giosanu, s-a născut pe 29 martie 1954, în comuna Stăniţa din judeţul Neamţ, fiind al treilea copil al familiei.

După absolvirea şcolii generale din satul natal a întrat ca frate în obştea Mănăstirii Sihăstria. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

În anul 1980 a fost tuns în monahism, la Mănăstirea Bistriţa Neamţeană, avându-l ca naş de călugărie pe Părintele Arhim. Ioanichie Bălan, unchiul său.

În perioada 1985-1991 a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucuvinei, fiind prim-arhidiacon al Catedralei din Iaşi şi secretarul mitropoliţilor Teoctist Arăpaşu şi Daniel Ciobotea.

În 1990 a fost hirotonit ieromonah şi un an mai târziu a fost hirotesit protosinghel.

Între 1991-1994 a urmat cursurile de doctorat la Institutul „Saint Serge” din Paris.

Pe 1 mai 2000 a fost hirotonit arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, iar pe 13 septembrie 2009 a fost ridicat la rangul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

De-a lungul timpului a înființat și restaurat mai multe locașuri de cult și a înființat diferite instituții culturale. Preasfinția Sa are și o bogată activitate editorială, publicând 14 cărţi. A alcătuit slujbele pentru 25 de sfinţi români canonizaţi de Sfântul Sinod și a publicat zeci de articole în diferite publicaţiibisericeşti. A participat la conferințe naționale și internaționale și a reprezentat, de mai multe ori, Biserica Ortodoxă Română la întruniri peste hotare. Ierarhul a înfiinţat şi organizat peste 40 de centre social-filantropice pe tot cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente