Noul an școlar binecuvântat la o parohie din München. Școala parohială oferă cursuri de limba română

Parohul Alexandru Nan, Protopop de Bavaria, și Diaconul Nicolae Canciu, de la Parohia „Nașterea Domnului” și „Sf. Parascheva” din München, s-au rugat duminică pentru copiii și tinerii care au început școala. În 17 septembrie au fost inaugurate și cursurile școlii parohiale, printre care se numără și lecțiile de limba română sponsorizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Clericii au oficiat slujba de Te Deum, iar în cadrul Sfintei Liturghii au rostit mai multe ectenii pentru copii și tineri. Mulți dintre aceștia s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Cursurile Școlii de Română a parohiei au fost reluate sâmbătă. Înscrierea copiilor se mai poate face atât la părintele paroh Alexandru Nan ([email protected]), cât și la doamna profesoară Luminița Orha, coordonatoarea cursurilor ([email protected]).

„În cadrul parohiei noastre funcționează din anul 2015 o Școală de Română (parohială), fiind oferite ore de Religie, Limba română, Istoria României, dar și alte activități cum ar fi: cor pentru cei mici, curs de chitară, cusut pe etamină, confecționatul mărțișoarelor”, a explicat părintele paroh.

Protopopul de Bavaria s-a rugat duminică, 18 septembrie 2022, pentru copiii și tinerii care au început școala. Foto: Parohia Nașterea Domnului – München

„Și în acest an, ca și în ultimii doi, activitățile au fost susținute financiar printr-un program derulat sub patronajul Ministerului Românilor de Pretutindeni. Unele cursuri se desfășoară în mediul online, iar altele, cum este și normal, numai cu prezență fizică.“

Ceremonii de binecuvântare a începutului de an școlar au avut loc și în cele trei parohii românești din Viena: „Sf. Ap. Andrei”, „Sf. Antonie cel Mare” și „Sf. Ștefan cel Mare”.

Parohia München a publicat și o rugăciune specială pentru începutul de an școlar.

Rugăciune pentru copii la început de an școlar

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu cel viu, ajută-mi să treacă cu bine acest nou an școlar ce se începe în această zi. Cel ce ne-ai cerut să fim înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii, luminează-ne cugetele să învățăm ceea ce trebuie, ca să fim bine pregătiți pentru viața care ne așteaptă.

Tu știi ce e bine și ce e rău. În mâinile Tale sunt viețile noastre. Crezând că ne este de folos să ieșim încununați cu cunoștințe din această școală, Te rugăm să arăți și de această dată puterea ajutorului Tău. Dar să nu fie după voia noastre, Doamne, ci după voia Ta cea sfântă, că Tu ne iubești și știi ce ne este cu adevărat de folos.

Doamne, ajută-ne pe noi să nu căutăm slava lumească, ce este degrab-trecătoare, ci să căutăm viețuirea curată și sfântă, ca să dobândesc Împărăția cerurilor. Viețile oamenilor sunt pline de încercări.

Ce folos vom avea dacă vom câștiga bunătățile vremelnice, de nu le vom dobândi și pe cele veșnice? Ce folos vom avea de ne vom lăuda în lumea aceasta, dacă faptele noastre nu sunt bineplăcute Ție?

Ajută-ne, Dumnezeule, că numai la Tine să căutăm împlinirea noastră și să preaslăvim în vecii vecilor Numele Tău cel Sfânt, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.”


Parohia „Nașterea Domnului” din München este situată pe strada Blumenstraße 36, la Biserica Sf. Willibrord. În oraș există trei parohii românești.

Foto credit: Facebook / Parohia ortodoxă română „Nașterea Domnului” München

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente