Nouă zile de concerte la Iași: Festivalul-Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu (Programul evenimentelor)

A cincea ediție a Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu va avea loc la Iași în perioada 1-9 iulie 2017, informează doxologia.ro.

Festivalul organizat de Asociaţia Iubire şi Încredere oferă publicului ieşean nouă zile de experiențe muzicale şi culturale alături de peste 30 de coruri şi personalităţi de renume internațional din România, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Italia, Spania, Republica Populară Chineză, Armenia şi Republica Arabă Siriană.

Deschiderea oficială a Festivalului, care va avea loc în data de 1 iulie la ora 17:00 în Biserica Sfântul Voievod Ştefan cel Mare din municipiu.

Duminică, începând cu ora 18:00 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, se va desfășura un Concert de Muzică Psaltică cu participanți din România, Grecia și Republica Arabă Siriană:

 • Arhim. Nikodimos Kabarnos (Grecia), renumit cantor şi profesor de muzică bizantină din Arhiepiscopia Atenei;
 • Ierodiaconul Meletius Shattahi, protopsalt al Catedralei din Damasc şi dirijor al Corului ortodox Lyra al Patriarhiei Ortodoxe a Antiohiei şi a întregului Rasărit;
 • Protopsaltul Antonios Aetopoulos, membru al Corului Bizantin Lycourgos Angelopoulos (Grecia);
 • Corul psaltic Chivotul al Arhiepiscopiei Iașilor, Dirijor Arhid. Ciprian Rusu;
 • Formația de muzică psaltică Basileus a Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare Iași, Dirijor Diac. Prof. Mihai Ursache.

La final vor fi prezentate patru volume ale Pr. Dorin Ploscaru, apărute la Editura Doxologia.

Luni, 3 iulie, de la ora 17:00 vor concerta în Biserica Sfântul Voievod Ştefan cel Mare protopsalții Arhim. Nikodimos Kabarnos, Ierod. Meletius Shattahi și Antonios Aetopoulos dar și Corul psaltic al Parohiei Sfântul Ioan Botezatorul din Botoșani, dirijor Gheorghe Bulboacă şi Corul Filomelos, din Onești,  dirijor Prof. Paula Cautiş.

În a treia zi a Festivalului, marți de la ora 18:00, protopsaltul Meletius Shattahi va susține un concert extraordinar la Ateneul din Iași, precedat de o sesiune de discuții.

Concursul Internaţional de Muzică Corală va debuta miercuri la Casa de Cultură a studenților, cu secțiunile:

 • coruri din Licee cu profil muzical şi Seminarii Teologice;
 • coruri ale Universităţilor de Muzică şi Facultăţilor de Teologie;
 • coruri de tineri amatori.

A patra zi se va încheia cu un Concert Coral Internaţional Extraordinar organizat în aer liber, în Grădinile Palas, începând cu ora 19:00.

Joi, 6 iulie, începând cu ora 16:00, Ateneul Iaşi găzduieşte Concertul Internațional Interactiv cu participarea următoarelor grupuri:

 • Corul de copii al școlii Chongqing Xingguang, din Republica Populară Chineză,
 • Corul de tineri amatori Voces para la convivencia, Spania;
 • Corul Liceului Muzical din Lamia, Grecia;
 • Corul Lastvika din Kiev, Ucraina;
 • Un cor de copii din Iaşi, Romania.

Începând cu ora 19:00, în Sala Henri Coandă din Palatul Culturii, vor concerta Corul Hover din Armenia și alte grupuri din Spania, China şi Grecia.

În zilele de 6 şi 7 iulie, se va desfășura la Universitatea de Arte George Enescu un Workshop de dirijat coral susţinut de experţi ai Corului Naţional de Cameră Madrigal coordonaţi de dirijor Anna Ungureanu.

Vineri, 7 iulie, la Universitatea de Arte va avea loc o Masă rotundă pe tema muzicii corale contemporane românești la care sunt invitați compozitori români, reprezentanții formațiilor corale participante, cadre universitare, reprezentați ai instituțiilor culturale din Județul Iași și din țară, reprezentanți ai autorităților județene și locale.

Tot vineri de la ora 19:00, în sala Henri Coandă, a Palatului Culturii va concerta Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română Bucureşti, dirijat de Voicu Enăchescu.

Sâmbătă, începând cu ora 9:00, în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenţilor, se va defăşura Concursul Internaţional pentru Coruri de copii Cantus Mundi. Vor concura 16 coruri din Romania, Ucraina, Republica Moldova, China.

Seara, începând cu ora 19:00, iubitorii de muzică pot audia în Grădinile Ansamblului Palas un Concert Internațional Extraordinar Cantus Mundi susținut de corurile de copii de la secţiunea dedicată lor cu invitaţii speciali: dirijor Anna Ungureanu şi artista Paula Seling.

Duminică, în cadrul evenimentului Iaşul Scenă vor avea loc mini concerte simultane în diferite zone ale Iaşului, la căminele de bătrâni Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfânta Parascheva şi în mai multe biserici din oraș.

Gala Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu  va fi organizată în data de 9 iulie, începând cu ora 18:00, în Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri.

Accesul publicului la toate evenimentele este gratuit.

Comentarii Facebook


Știri recente