Românii ortodocși din Germania au o nouă parohie în localitatea Golm din cadrul orașului Postdam. Adresa este Geiselbergstraße 52, 14476 Potsdam.
Fondarea noii comunități a fost marcată sâmbăta trecută printr-o slujbă oficiată de Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Ierarhul a oficiat Sfântul Maslu în lăcașul de cult pe care parohia îl închiriază de la o comunitate evanghelică.
Ocrotitorul spiritual al parohiei din Postdam este Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț.
Părintele Mitropolit Serafim a subliniat faptul că așa cum Sfântul Paisie Velicicovschi, de origine din Ucraina, și-a putut urma chemarea de a reînnoi viața spirituală a epocii în care a trăit doar pe meleaguri străine, anume în Țările Române și pe Muntele Athos, tot așa și românii care viețuiesc în afara granițelor țării lor au aceeași misiune de a răspândi prin viața și purtarea lor, lumină în locul în care Dumnezeu a rânduit ca ei să viețuiască.

Înaltpreasfinția Sa a amintit că rolul nou înființatei parohii din Potsdam, ca și cel al tuturor celorlalte biserici din Diaspora românească, este tocmai acela de a ne ajuta să ne îndreptăm viața întru Hristos, pentru a putea fi „lumină lumii” (Matei 5:14).
Parohul noii comunități este preotul Ionuț Băncilă. Slujbele vor avea loc de două ori pe lună în alternanță cu celebrările comunității evanghelice gazdă.

Mai multe informații despre programul liturgic al parohiei se vor găsi pe pagina de Facebook a parohiei. Duminică, 21 noiembrie, se va oficia Utrenia și Sfânta Liturghie începând cu ora 09:00.
Biserica în care se desfășoară slujbele parohiei românești din Postdam este un monument istoric.

Biserica neogotică din Golm, localitate încadrată administrativ orașului Potsdam din landul german Brandenburg, este ctitorie a Familiei Imperiale a Germaniei. A fost construită între anii 1883 și 1886, pentru a înlocui biserica veche – una dintre cele mai vechi clădiri din Potsdam, atestată documentar încă din 1289. Împăratul Germaniei Friedrich al III-lea, descendent al casei de Hohenzollern, a decis ca biserica din Golm să fie dedicată celebrării nunții sale de argint cu Victoria, Prințesă de Marea Britanie și Irlanda (1840-1901), motiv pentru care abisda altarului a fost pictată cu scene din episodul evanghelic al nunții din Cana Galileii.
Foto credit: Parohia românească din Potsdam/Golm