Noua parohie înființată în Germania este închinată unui sfânt care a strălucit pe meleaguri străine

Românii ortodocși din Germania au o nouă parohie în localitatea Golm din cadrul orașului Postdam. Adresa este Geiselbergstraße 52, 14476 Potsdam. 

Fondarea noii comunități a fost marcată sâmbăta trecută printr-o slujbă oficiată de Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Ierarhul a oficiat Sfântul Maslu în lăcașul de cult pe care parohia îl închiriază de la o comunitate evanghelică.

Ocrotitorul spiritual al parohiei din Postdam este Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț.

Părintele Mitropolit Serafim a subliniat faptul că așa cum Sfântul Paisie Velicicovschi, de origine din Ucraina, și-a putut urma chemarea de a reînnoi viața spirituală a epocii în care a trăit doar pe meleaguri străine, anume în Țările Române și pe Muntele Athos, tot așa și românii care viețuiesc în afara granițelor țării lor au aceeași misiune de a răspândi prin viața și purtarea lor, lumină în locul în care Dumnezeu a rânduit ca ei să viețuiască.

©Parohia românească din Potsdam/Golm

Înaltpreasfinția Sa a amintit că rolul nou înființatei parohii din Potsdam, ca și cel al tuturor celorlalte biserici din Diaspora românească, este tocmai acela de a ne ajuta să ne îndreptăm viața întru Hristos, pentru a putea fi „lumină lumii” (Matei 5:14).

Parohul noii comunități este preotul Ionuț Băncilă. Slujbele vor avea loc de două ori pe lună în alternanță cu celebrările comunității evanghelice gazdă.

Pr. Dr. Ionuț Daniel Băncilă. ©Parohia românească din Potsdam/Golm

Mai multe informații despre programul liturgic al parohiei se vor găsi pe pagina de Facebook a parohiei. Duminică, 21 noiembrie, se va oficia Utrenia și Sfânta Liturghie începând cu ora 09:00.

Biserica în care se desfășoară slujbele parohiei românești din Postdam este un monument istoric.

Biserica neogotică din Golm. ©Parohia românească din Potsdam/Golm

Biserica neogotică din Golm, localitate încadrată administrativ orașului Potsdam din landul german Brandenburg, este ctitorie a Familiei Imperiale a Germaniei. A fost construită între anii 1883 și 1886, pentru a înlocui biserica veche – una dintre cele mai vechi clădiri din Potsdam, atestată documentar încă din 1289. Împăratul Germaniei Friedrich al III-lea, descendent al casei de Hohenzollern, a decis ca biserica din Golm să fie dedicată celebrării nunții sale de argint cu Victoria, Prințesă de Marea Britanie și Irlanda (1840-1901), motiv pentru care abisda altarului a fost pictată cu scene din episodul evanghelic al nunții din Cana Galileii.

Foto credit: Parohia românească din Potsdam/Golm

Comentarii Facebook


Știri recente