Nouă emisiune Romfilatelia. „Iaşi, oraş al Marii Uniri”

Romfilatelia aduce în prim plan monumente istorice ale Iaşului, ce au fost în vremuri de restrişte martore tăcute ale activităţii Casei Regale, Guvernului, Senatului şi Parlamentului României, prin emisiunea de mărci poştale Iaşi, oraş al Marii Uniri, potrivit romfilatelia.ro.

Timbrele emisiunii reproduc imagini ale unor clădiri monumente de arhitectură ale Iaşului care au fost destinate, în perioada 1916 – 1918, pentru a asigura buna funcţionare a Guvernului României şi pentru cerinţele Casei Regale.

Casa Ghica – Comăneşti (timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei) a servit ca reşedinţă a Regelui Ferdinand I.

Teatrul Naţional din Iaşi (timbrul cu valoarea de 4,50 lei) a asigurat spaţiul de desfăşurare a lucrărilor Adunării Deputaţilor.

Universitatea din Iaşi (timbrul cu valoarea nominală de 8 lei) a fost destinat să asigure şedinţele Senatului.

În răstimpul celor doi ani în care Parlamentul României şi-a desfăşurat întrunirile la Iaşi, au fost adoptate primele legi reformatoare ale ţării: legea agrară şi cea electorală.

Palatul Rosetti – Roznovanu (timbrul cu valoarea nominală de 15 lei) a fost folosit pentru păstrarea unor arhive cu acte importante şi ca sediu al unor misiuni străine, devenind mai târziu sediu al Primăriei Iaşului.

Timbrul din coliţa emisiunii, cu valoare nominală de 16 lei, reproduce stema Municipiului Iaşi.

Comentarii Facebook


Știri recente