Noua biserică a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia, construită în stil brâncovenesc, va fi sfinţită duminică

Noua biserică a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia va fi sfinţită duminică, 18 iulie 2021, de un sobor de ierarhi condus de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

Stil brâncovenesc şi neo-românesc

Lăcaşul de cult este ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Mina, a fost construit între anii 2015-2021 şi se remarcă prin stilul arhitectural al bisericilor românești, cu accente arhitecturale de inspirație brâncovenească și neo-românească.

În biserică se află icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, adusă de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, și racla cu un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare.

Centru cultural-misionar

În manifestările dedicate sfinţirii este cuprinsă şi inaugurarea Centrului cultural-misionar din incinta așezământului monahal în ziua de sâmbătă, 17 iulie 2021, ora 18:30.

Centrul cuprinde Biblioteca și Muzeul etnografic și religios. Spațiul noii biblioteci este amenajat într-o încăpere generoasă, unde sunt aranjate rafturile de carte – tip vitrină, minuțios lucrate în lemn masiv, cu cele peste 6.000 de volume împărțite tematic în opt mari domenii, având 37 de subdomenii de specialitate. Lângă această sală se găsește și o încăpere specială unde este amenajat depozitul de carte veche.

Spațiul expozițional al Muzeului religios și etnografic este împărțit în trei săli cu trecere dintr-una în alta. Această distribuție spațială propune un traseu muzeal care debutează cu prezentarea diferitelor piese etnografice autentice de pe raza Eparhiei noastre, din diferite zone ale județelor Alba și Mureș (Țara Moților, Țara Secașelor, Valea Sebeșului, Ținutul Târnavelor, Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului Superior, Valea Gurghiului etc.), cu uneltele utilizate în cultivarea pământului, continuând apoi cu prezentarea universului spiritual din trecutul nostru care este legat factologic de cărțile religioase și icoanele pictate de către diferiți iconari iscusiți.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente