Notițe la prima Oră de Religie de la Trinitas TV

Ora de Religie este una dintre cele mai noi emisiuni transmise la Trinitas TV. Premiera a avut loc vineri.

Emisiunea a prins viaţă la iniţiativa Patriarhiei Române care a dorit, prin Sectorul Teologic educaţional, să vină în ajutorul elevilor interesaţi să rămână aproape de Ora de Religie, urmare a suspendării cursurilor şcolare din cauza epidemiei de coronavirus Covid-19.

Cu o durată de o oră, materialul video se adresează elevilor din cele trei niveluri de învățământ (primar, gimnazial și liceal). Sunt alocate câte 20 de minute pentru fiecare nivel.

Prima temă a fost dedicată Bunei Vestiri, una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Maicii Domnului. 

Câteva notiţe:

Nivelul primar

Pentru elevii din nivelul primar, au prezentat Prof. Mirela Şova de la Şcoala Gimnazială Nicolae Titulescu din Bucureşti şi Pr. prof. Ovidiu Balahura de la Şcoala Gimnazială Nr. 27 din Bucureşti.

Ei le-au vorbit micilor telespectatori despre momentul în care Îngerul Gavriil i s-a arătat Maicii Domnului şi le-au prezentat ce pot învăţa de la Maica Domnului.

Între activităţile din cadrul lecţiei, profesorii au desenat un înger şi un crin.

Pe desenul cu îngerul, elevii au fost invitaţi să scrie o rugăciune către Maica Domnului, iar pe crinul desenat să creioneze şase însuşiri ale Maicii Domnului.

Nivelul gimnazial

De această dată, Prof. Julieta Mihăilescu de la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Bucureşti şi Prof. Dragoş Ioniţă de la Şcoala Gimnazială Nr. 77 din Bucureşti au fost cei care i-au însoţit pe elevii aflaţi în faţa televizorului pe drumul acesta de descoperire a tainelor Bunei Vestiri.

Cadrele didactice au evidenţiat că sărbătoarea face referire şi la aşteptare. În cazul de faţă, aşteptarea lui Mesia sau a Domnului Iisus Hristos.

Ca şi în istoria sfântă, aşteptarea din viaţa cotidiană presupune credinţă şi rugăciune.

La partea de exerciţiu practic, a fost citită Rugăciune de Mihai Eminescu şi s-a notat cum o numeşte în poezie Mihai Eminescu pe Maica Domnului.

Lecţia pentru nivelul gimnazial s-a încheiat cu rugăciunea Cuvine-se cu adevărat.

Nivelul liceal

Ultima parte a emisiunii a fost consacrată nivelului liceal, pentru care au prezentat Prof. Silvia Fulaş de la Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti şi Prof. Mihaela Ghiţiu de la Colegiul Naţional Ion Neculce Bucureşti.

După o scurtă analiză a troparului praznicului, profesorii au încadrat Sărbătoarea Bunei Vestiri în plan spaţial, temporal şi personal-duhovnicesc: Nazaretul, locul Bunei Vestiri, devine kilometrul 0 al omenirii; era creştină; apare o nouă ontologie, Dumnezeu-Omul.

Apoi, a fost prezentat modelul moral duhovnicesc al Maicii Domnului: a spus Da vieţii; Da lui Dumnezeu etc.

De asemenea, curăţia, smerenia, ascultarea sunt doar câteva dintre virtuţile Maicii Domnului.

La final, pe baza celor predate, profesorii îi îndeamnă pe elevi să-şi adreseze câteva întrebări la care să-şi dea ulterior răspuns:

  • Ce înseamnă Buna Vestire pentru mine personal?
  • Ce am de învăţat de la Fecioara Maria pentru viaţa mea?
  • Cum pot să Îl primesc pe Hristos în viaţa mea?

Următoarea ediţie a emisiunii va fi difuzată miercuri, 1 aprilie, de la ora 12:00.

Foto credit: Captură Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente