Noi slujitori ai altarelor în Episcopia Caransebeșului

Sâmbătă, 29 martie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala istorică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, după cum informează episcopiacaransebesului.ro

În cadrul Sfintei Liturghii chiriarhul a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Alexandru Marius Rogobete, pe seama Parohiei Iam din Protopopiatul Moldova Nouă. De asemenea a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Marius Negoiță, ce urmează a fi hirotonit preot pe seama filiilor Celnic și Brădet din Anina, Protopopiatul Reșița. La slujbă au participat un număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final toți cei prezenți au primit iconițe și pliante dedicate anului omagial euharistic.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian a vorbit despre importanța rugăciunii în dobândirea mântuirii sufletelor noastre: „Avem noi slujitori ai altarelor, care se vor duce și vor propovădui oamenilor pe Mântuitorul Iisus Hristos, îndemnându-i să se împărtășească cu Sfintele Taine, dar și din Harul Preasfântului Duh, de care ne putem bucura doar rugându-ne neîncetat. De aceea, mai mult decât oricând, astăzi trebuie să-L rugăm pe Mântuitorul să ne ajute să putem urca, cu multă răbdare și smerenie, pe scara sfintelor virtuți ale desăvârșirii, mai ales că suntem în ajunul Duminicii Sfântului Ioan Scărarul. În vârful acestei scări ne va aștepta, Cel care a murit și a înviat pentru noi și pentru a noastră mântuire, ca să ne pună cununa mântuirii”.

Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeș are o istorie bogată, cu realizări și evenimente importante pentru Caransebeș și pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalați toți episcopii Caransebeșului, iar până la reînființarea Eparhiei a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioșii din Caransebeș. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima școală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se și prima bibliotecă a orașului.

Comentarii Facebook


Știri recente